Στην πλάτη με mei tai – για μικρά μωράκια

Η θέση αυτή είναι κατάλληλη για μωρά που μπορούν άνετα να στηρίζουν το κεφάλι τους (από 3 μηνών περίπου).

Με τον παρακάτω τρόπο το μωράκι σου είναι "δεμένο" ανά πάσα στιγμή, γι' αυτό και είναι ένας τρόπος κατάλληλος για μικρά μωρά, ή αν είναι σημαντικό για σένα να νιώθεις την ασφάλεια ότι δεν χρειάζεται να "ισορροπήσεις" το μωρό στην πλάτη σου χωρίς να το κρατάς. Εννοείται ότι πρέπει ανά πάσα στιγμή να είσαι σίγουρη ότι το μωρό σου είναι ευχαριστημένο εκεί!

Σημείωση: Στις παρακάτω φωτογραφίες η Ρέα μου είναι 8 μηνών. Ωστόσο με τον παρακάτω τρόπο μπορείς εύκολα να φορέσεις στην πλάτη σου ακόμα και μικρά μωράκια που μόλις άρχισαν να στηρίζουν το κεφάλι τους!

Πώς να φορέσεις ένα μικρό μωράκι στην πλάτη με mei tai

1. Άπλωσε το mei tai σου στον καναπέ ή στο κρεβάτι σου με το κάτω μέρος (τις κοντές ράντες) προς το μέρος σου.

back_smallbaby_2

2. Η "καλή" πλευρά του mei tai σου θα είναι από κάτω.

back_smallbaby_3

3. Ξάπλωσε το μωράκι σου πάνω στο mei tai με τρόπο ώστε το κεφάλι του να είναι περίπου στο ύψος που είναι ραμμένες οι μακριές ράντες στο mei tai σου και τα ποδαράκια του να είναι ανοιχτά μπροστά σου. Σήκωσε το κάτω μέρος του mei tai σου (μαζί με τις ράντες) και πέρασέ το ανάμεσα στα πόδια του.

back_smallbaby_4

4. Φέρε έτσι τις κοντές ράντες προς τα πάνω, και πιάσε και τις μακριές ράντες στα χέρια σου. Τώρα στο αριστερό σου χέρι θα κρατάς την κοντή και τη μακριά ράντα της μια πλευράς και στο δεξί σου χέρι τις αντίστοιχες δυο ράντες της άλλης πλευράς!

back_smallbaby_5

5. Εδώ μπορείς να το δεις από άλλη γωνία. Προσπάθησε να έχεις τις ράντες όσο μπορείς πιο "σφιχτά" στο σώμα του μωρού. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να "σηκωθούν" τα γονατάκια του! Αυτό δεν μας πειράζει καθόλου (το αντίθετο!). Αν χρειάζεται, μπορείς να "σουρώσεις" το κάτω μέρος του mei tai ανάμεσα στα πόδια του μωρού.

back_smallbaby_6

6. Στη συνέχεια φέρε και τις τέσσερεις ράντες μπροστά στο στήθος του παιδιού και κράτησέ τες με το ένα σου χέρι.

back_smallbaby_7

7. Ξανά από άλλη γωνία. Ανάμεσα στο χέρι σου και το στήθος του παιδιού δεν πρέπει να υπάρχει απόσταση!

back_smallbaby_8

8. Τώρα μπορείς να σηκώσεις το παιδί σου με το ένα χέρι.

back_smallbaby_9

9. Με το άλλο χέρι σήκωσε το μωρό από την πάνα του και φέρτο πάνω απ' τον ώμο σου, αφήνοντας τα πόδια να ακουμπούν στην πλάτη σου.

back_smallbaby_10

10. Και οι τέσσερεις ράντες σ' αυτό το σημείο θα κρέμονται μπροστά σου, ενώ το μωρό σου θα στηρίζεται στον ώμο σου.

back_smallbaby_11

11. Ξεχώρισε τώρα τις ράντες στα χέρια σου, ώστε να κρατάς και πάλι σε κάθε χέρι μια κοντή και μια μακριά ράντα απ' την ίδια πλευρά του mei tai.

back_smallbaby_12

12. Τώρα λοιπόν, "μοίρασε" τις ράντες στην πλευρά όπου ανήκουν, πιάνοντας μαζί με τις ράντες και το χεράκι του μωρού σου. Οδήγησέ τα πάνω απ' το κεφάλι σου στη σωστή πλευρά.

back_smallbaby_13

13. Σ΄αυτό το σημείο, το μωράκι σου θα βρίσκεται πίσω απ' το λαιμό σου με τα χέρια του δεξιά κι αριστερά σου. Σε κάθε χέρι θα πρέπει να κρατάς μια μακριά και μια κοντή ράντα από την ίδια πλευρά.

Σε κανένα σημείο μ' αυτή τη μέθοδο δεν χρειάζεται να αφήσεις το μωρό σου, το κρατάς συνέχεια!

14. Αν χρειάζεται, άφησε το μωράκι σου να "γλιστρήσει" ελαφρά πάνω στην πλάτη σου ώστε να έρθει στο κέντρο.

back_smallbaby_16

15. Πιάσε τώρα τις μακριές ράντες ανάμεσα στα γόνατά σου και κράτησέ τες εκεί.

back_smallbaby_17

16. Βρες τις κοντές ράντες και πιάστες στα χέρια σου.

back_smallbaby_18

17. Άνοιξε τα χέρια σου με τρόπο ώστε να οδηγήσεις τις κοντές ράντες (που τώρα είναι πάνω απ' τους ώμους σου) κάτω απ' τις μασχάλες σου και φέρτες μπροστά σου.

back_smallbaby_20

18. Πέρασέ τες κάτω απ' τις μακριές ράντες (που κρατάς ακόμα ανάμεσα στα γόνατά σου) και δέσε έναν κόμπο μπροστά σου, ψηλά, ακριβώς κάτω απ' το στήθος σου.

back_smallbaby_21

19. Τώρα μπορείς να ελευθερώσεις τις μακριές ράντες και να τις τεντώσεις καλά μακριά απ' το σώμα σου (απέναντι απ' το κεφάλι σου) ώστε να σφίξεις το mei tai πίσω απ' το μωρό σου και να βεβαιωθείς ότι παραμένει ψηλά και ότι ακουμπάει καλά στην πλάτη σου.

back_smallbaby_22

20. Τώρα μπορείς να τις οδηγήσεις προς τα πίσω (κατευθείαν κάτω απ' τις μασχάλες σου)...

back_smallbaby_23

21. ... και πίσω απ' την πλάτη του μωρού σου.
(βλ. εναλλακτικό τρόπο δεσίματος)

back_smallbaby_24

22. Μπορείς να τις στρίψεις μια φορά πίσω απ' την πλάτη του μωρού και να τις φέρεις πάλι μπροστά σου.
(Σημ. Αυτός ο τρόπος λέγεται Lexi twist, βλ. εναλλακτικό τρόπο δεσίματος)

23. Δέσε τις μακριές ράντες μπροστά στη μέση σου και είστε έτοιμοι για βόλτες! Το μωρό σου είναι ασφαλές και άνετο στο mei tai σου!

Αυτή η θέση είναι εξαιρετικά άνετη αν έχεις δέσει σωστά το mei tai σου. Να θυμάσαι ότι όσο πιο ψηλά στην πλάτη σου είναι το μωρό, τόσο πιο άνετα θα είναι για σένα (και τόσο περισσότερο θα αρέσει στο μωρό σου γιατί του δίνεις την ευκαιρία να βλέπει πάνω απ' τους ώμους σου). Επίσης όσο πιο κοντά στο σώμα σου είναι το μωρό, τόσο πιο άνετα θα είναι για σένα (να υπάρχει όσο γίνεται μικρότερη απόσταση μεταξύ σας).
 

Ρίξε μια ματιά σε μια εύκολη παραλλαγή αυτής της θέσης (για μωράκια που στηρίζουν το κεφάλι τους) στο παρακάτω βίντεο:

Νεογέννητο μωράκι στην πλάτη με μάρσιπο mei taiΆλλος τρόπος για να φορέσεις το μωρό σου στην πλάτη σου με mei tai αν δεν έχεις κοντά σου καναπέ ή κρεββάτι, περιγράφεται εδώ.

Στη διπλανή φωτογραφία φοράω στην πλάτη μου τη Ρέα, σε ηλικία 6 εβδομάδων.

Παρόλο που δε στηρίζει ακόμα καλά το κεφάλι της, το mei tai μου είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να της το υποστηρίζει (ψηλότερο πάνω μέρος, με επένδυση).

Τη φοράω επίσης πολύ ψηλά, ώστε να την ακούω και να νιώθω την αναπνοή της στο λαιμό μου. Γι' αυτό το λόγο έχω δέσει τις ράντες του mei tai πάνω απ' το στήθος μου.

Τα ποδαράκια της είναι διπλωμένα μέσα στο mei tai (σαν βατραχάκι, με ανοιχτά γόνατα, ψηλότερα απ' τον πωπό της).

Έτσι μπορεί κανείς να φορέσει και νεογέννητο μωράκι σ' αυτή τη θέση. Καλό θα ήταν πάντως την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσεις να είναι κάποιος μαζί σου και να προσέχει το μωρό σου σε κάθε βήμα!

Πώς να φορέσεις το μωρό στην πλάτη με παρεόΠώς να φορέσεις το μωρό σου στην πλάτη έχοντας δέσει από πριν το mei tai σου:

Βίντεο: Στην πλάτη με το mei tai δεμένο από πριν (9,39 MB)

O παραπάνω τρόπος είναι ιδανικός για τις περιπτώσεις που είσαι έξω και δεν θέλεις να δένεις και να λύνεις το mei tai σου!

 

επιστροφή: Οδηγίες με mei tai