Με το μωρό στη θάλασσα, στις καλοκαιρινές διακοπές!

προσαρμογή από άρθρο στο ιστολόγιο Babywearing blog που αναρτήθηκε
στις 27/06/2011: Με καλοκαιρινές διακοπές για μωρά!

Με εντυπωσιάζει κάθε χρόνο το πόσο τα μωρά μου χαίρονται με τη θάλασσα, τις εκδρομές, τις καλοκαιρινές βόλτες! Λατρεύω το πόσο εκείνα λατρεύουν το καλοκαίρι! Το πιο υπέροχο πράγμα στον κόσμο είναι η ευκαιρία να σχεδιάσουμε και να περάσουμε το καλοκαίρι μαζί! Είμαι σίγουρη πως κι εσείς απολαμβάνετε το καλοκαίρι με τα μωρά σας! Και δεν θα ήταν έτσι αν δεν είχαμε το babywearing και τους μάρσιπους αγκαλιάς!

Πώς πας στη θάλασσα με το μωρό; (κουβαλώντας συνήθως κουβαδάκια, φουσκωτά, πετσέτες, αντηλιακά, ταπεράκια;)

Πώς πας στα όμορφα μέρη του τόπου μας, όπου δεν πάει καρότσι; Πώς απολαμβάνεις τη δροσιά στο ποτάμι με το μωρό;

Πώς εξερευνείς νέα μονοπάτια, κάνοντας πεζοπορία και δείχνοντας στο μωρό σου τη φύση;

Πώς τα βγάζεις πέρα με το μωρό στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, σε μέρη με πολύ κόσμο και φασαρία; (ειδικά αν πρέπει να κρατάς βαλίτσες, εισιτήρια, διαβατήρια;)

Πώς απολαμβάνεις με το μωρό σου μαζί όλες τις δραστηριότητες που ο ελεύθερος καλοκαιρινός χρόνος σου επιτρέπει να απολαύσεις;

Πώς ευχαριστιέσαι αγκαλιές, χαλάρωση και όμορφες εικόνες;

Σίγουρα, το μόνο που χρειάζεται είναι η αγάπη σας και η αγκαλιά σας. Αλλά σίγουρα όλα γίνονται πιο εύκολαόταν έχεις δυο χέρια παραπάνω!

(Για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ που μοιράζεστε μαζί μας τις φωτογραφίες σας από στιγμές που απολαμβάνετε με τα Αστεράκια σας και τα μωράκια σας!)

Με ρωτάτε συχνά αν μπορείτε να βάλετε τα slings σας στη θάλασσα. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ όμορφο να φοράς το μωρό σου στο νερό. Ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που το μωράκι σου θα γνωρίσει το «απέραντο γαλάζιο», όταν το φοράς θα νιώθει ασφάλεια στην αγκαλιά σου. Θα μπορούσες μάλιστα να το θηλάζεις μπαίνοντας στο νερό!

Τα περισσότερα μικρά μωράκια λατρεύουν το νερό, αλλά δεν μπορούν το ίδιο εύκολα να ρυθμίσουν μόνα τους τη θερμοκρασία του σώματός τους και τα καταφέρνουν σαφώς καλύτερα όταν ακουμπούν πάνω στο σώμα της μαμάς!
(Εννοείται πως θα πρέπει να προσέχεις όπως θα πρόσεχες αν είχες το μωρό σου αγκαλιά! Το sling σου δεν είναι «σωσίβιο» και πρέπει πάντα να βεβαιώνεσαι ότι τουλάχιστον το κεφάλι του μωρού σου είναι έξω απ’ το νερό! Εννοείται επίσης πως δεν πρέπει να ζορίσεις το μωρό σου να μπει σε πολύ κρύο νερό αν δείχνει ότι δυσαρεστείται! Να μη γράφω τα αυτονόητα!)

Καθώς τα Αστεράκια είναι φτιαγμένα από φυσικά υφάσματα (βαμβάκι, λινό, μετάξι), θα πρέπει να ξέρεις ότι όταν βρέχονται «ρουφάνε» νερό, το συγκρατούν στις ίνες τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι βαραίνουν (περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με το πόσο χοντρό ή απορροφητικό είναι το ύφασμα) και φυσικά θέλουν την ώρα τους για να στεγνώσουν. Επίσης, συχνά η συμπεριφορά του υφάσματος αλλάζει όταν βρέχεται (αποκτά μια «προσωρινή» ελαστικότητα και μπορεί το μωρό σου να βρεθεί χαμηλότερα απ’ ό,τι το είχες τοποθετήσει). Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα σου πρότεινα να φοράς το κανονικό sling σου στη θάλασσα.

Ιδανικό για τη θάλασσα (ο βασικός σκοπός που δημιουργήθηκε είναι για να μπαίνει στο νερό) είναι το sling από συνθετικό ύφασμα mesh. Ένα μαλακό, συνθετικό ύφασμα, που δεν «πίνει» νερό, και στεγνώνει πολύ γρήγορα.

διάβασε περισσότερα: Αστεράκια mesh για το νερό και τη θάλασσα

Αν πρόκειται για το μοναδικό σου sling, θα σου πρότεινα να μην είναι mesh. Άλλωστε, θεωρώ ότι πιο σημαντικό είναι να νιώθεις άνετα κουβαλώντας το μωρό σου πριν μπείτε στο νερό και αφού βγείτε (όταν θα μαζεύετε τα «σύνεργα της παραλίας», κουβαδάκια, πετσέτες, κλπ.), ενώ έχει λιγότερη σημασία μέσα στο νερό (όπου έτσι κι αλλιώς θα βγάζεις το μωρό για να “κολυμπάτε” πιο ελεύθερα). Με άλλα λόγια, είναι πιθανότερο να σου χρειαστεί ένα στεγνό sling για μετά.

Ο Βασίλης μου πρωτοπήγε στη θάλασσα σε ηλικία 3 μηνών περίπου. Το sling μας για το νερό αποδείχτηκε εξαιρετική βοήθεια (οι εξορμήσεις μας ήταν αυστηρά απογευματινές, και το μικρό μου μωράκι ένιωθε πολύ όμορφα στην αγκαλιά μου).

Μπαμπάς και μωρό στη θάλασσα!" title="Μπαμπάς και μωρό στη θάλασσα με αντηλιακό μαρσιπο!Το περασμένο καλοκαίρι φορούσα τη Ρέα μου στο sling μέσα στο νερό κυρίως όταν ήθελα να προσέχω το Βασίλη που έτρεχε συνέχεια (και έπρεπε να μπορώ να αντιδράσω άμεσα και να τον «συμμαζέψω», μέσα ή έξω απ’ το νερό). Ωστόσο, όταν ήμασταν μόνες μας (τα κορίτσια), μέσα στο νερό την κρατούσα στα χέρια μου, για να μπορώ να την “κολυμπάω”! Και το (στεγνό) sling μας, μας περίμενε στη στεριά!

Μπορεί πάντως να είναι πολύ διασκεδαστικό να φοράς το μωρό σου στο νερό! Στροφές, πηδηματάκια, κυματάκια, έκαναν τα μωρά μου να ξεκαρδίζονται στην αγκαλιά μου!

Ακόμα και με τα παιδιά μας μεγαλύτερα, τα slings μας ήταν σημαντικό βοήθημα για να ευχαριστηθούμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές! Η κόρη μου φοβόταν τα κύματα και μόνο όταν τα “περπάτησε” στην αγκαλιά του μπαμπά της κατάφερε να ξεθαρρέψει και να το διασκεδάσει στα ρηχά μαζί με τον αδερφό της!

Καλή συνέχεια, καλό babywearing, καλές διακοπές!

Σημείωση: Ακολούθησε τις οδηγίες του παιδιάτρου σχετικά με την επαφή του μωρού σου με τη θάλασσα, τον ήλιο, ή το χλώριο της πισίνας.