Μάρσιπος, μέχρι πόσα κιλά;

άρθρο προσαρμοσμένο από το ιστολόγιο Babywearing blog, αναρτήθηκε στις 25/02/2009

Με γνώση των ορίων (βάρους, ηλικίας, αντοχών) μας!

Με ρωτάνε συχνά «πόσο βάρος αντέχουν οι μάρσιποι αγκαλιάς» μας.

Για να πω την αλήθεια, διστάζω να απαντήσω με τον πραγματικό αριθμό κιλών που τα slings θα άντεχαν. Ο λόγος είναι ότι είναι πολύ μεγαλύτερος από το βάρος που θα άντεχε κάποιος να σηκώνει. Οι περισσότεροι κατασκευαστές slings βάζουν όριο τα 15-18 ή 20 κιλά (ανάλογα με τον τύπο μάρσιπου). Όχι γιατί τα Αστεράκια δεν θα άντεχαν περισσότερο, αλλά γιατί οι κατασκευαστές φοβούνται την καταπόνηση στο σώμα του ανθρώπου του τα φοράει.

Ακριβώς επειδή το όριο είναι προσωπικό, για άλλους είναι στα 15 κιλά και για άλλους είναι στα 25 κιλά. Είναι λάθος να πούμε "σταμάτα να φοράς το μωρό σου μόλις γίνει 15 κιλά", γιατί πρέπει εσύ ν' αποφασίσεις αν αντέχεις, αν νιώθεις άνετα. Ο μάρσιπος αντέχει.

 KiBi carrier with a 5 year old child

Μάρσιπος αγκαλιάς KiBi από τα Αστεράκια με παιδί 5 χρονών - άνεση και τέλεια υποστήριξη.

Κουβαλώντας δύο παδιά μαζί σε μάρσιπο αγκαλιάςTα Αστεράκια έχουν δοκιμαστεί με πολύ μεγάλο βάρος. (Έχω κάποιες πολύ αστείες φωτογραφίες - όχι με παιδιά - που ελπίζω να μη δουν ποτέ το φως τη δημοσιότητας!) Και διαπιστώνουμε ότι αντέχουν μια χαρά. Και το περίεργο είναι ότι νιώθουμε και άνετα. Αυτό είναι και η «παγίδα». Μπορεί κανείς να νιώθει τόσο άνετα που να θεωρεί ότι το να σηκώνει 20 κιλά στην πλάτη του για ώρα είναι αποδεκτό. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι. Μπορεί να νιώθεις άνετα, αλλά το σώμα σου δεν προορίζεται για να σηκώνει τέτοιο βάρος για πολλή ώρα!

Σε περίπτωση ανάγκης, θα μπορούσε να γίνει για λίγο. Τον καιρό που γίνονταν συνέχεια διακοπές ρεύματος στην Αθήνα, όταν ερχόταν το σχολικό λεωφορείο να πάρει το Βασίλη, έπρεπε να κατέβουμε (γρήγορα) από τον τέταρτο όροφο με τα πόδια, αφού το ασανσέρ ήταν εκτός λειτουργίας! Μου ήταν πολύ εύκολο (και άνετο, ομολογώ), έβαζα το Βασίλη στην πλάτη μου και τη Ρέα μπροστά μου και ήμασταν κάτω σε δευτερόλεπτα. Συνέβη αρκετές φορές να χρειαστεί να φορέσω και τα δύο παιδιά μου ταυτόχρονα. Τώρα ζυγίζουν (μαζί) 32 κιλά περίπου. Θα μπορούσα, αν υπήρχε σοβαρός λόγος, να τα φορέσω μαζί. Αλλά προτιμώ να μην επιβαρύνω τη μέση μου τόσο!

Αυτό είναι και η απάντησή μου σε όποιον με ρωτάει «μέχρι ποια ηλικία μπορεί να φοράει το μωρό του»: Μέχρι όσο σας αρέσει, αλλά με γνώση των αντοχών σας!

Μεγάλο μωρό σε μάρσιπο Αστεράκι wrap

Μεγάλο παιδί κοιμάται σε μάρσιπο Αστεράκι wrap-tai

Στην πράξη, πολύ συχνά χρειάζεται να κουβαλήσουμε μεγαλύτερα παιδιά, και δύο και τριών χρονών σε Αστεράκια κάθε τύπου (και γίνεται μια χαρά)!

3 year old child asleep in Asteraki wrap

Μεγάλο παιδί τριών ετών που κοιμήθηκε σε μάρσιπο Αστεράκι wrap

 

Στο παρακάτω βίντεο, από μια οικογενειακή μας βόλτα στου Φιλοπάππου, φοράμε την Ηλιάνα, 2 ετών, αλλά και τη Ρέα, 4,5 ετών σε Αστεράκι mei tai!

διαβάστε περισσότερα: Ξενάγηση στα στενά της Αθήνας με τρία παιδιά 

Είναι νομίζω φανερό πως το όριο «βάρους» ξεπερνά κατά πολύ τις ηλικίες που είναι απαραίτητο να κρατάει κανείς το μωρό του αγκαλιά.

Σημείωση: Δεν συνιστάται να φοράς για πολλή ώρα μωρά που ζυγίζουν περισσότερο από 15 κιλά. Συμβουλέψου το γιατρό σου αν έχεις προβλήματα με τη μέση σου.

 

Πότε θα με κουράζει ο μάρσιπος;

Γενικά ένας μάρσιπος αγκαλιάς είναι πολύ μια άνετη επιλογή, θα πρέπει σίγουρα να το νιώθεις πολύ πιο άνετα απʼ ό,τι αν θα κρατούσες το μωρό στα χέρια, αλλά και να μπορείς να το φοράς για αρκετή ώρα χωρίς πρόβλημα.

Το αν θα σε κουράζει ή όχι ένας μάρσιπος αγκαλιάς εξαρτάται γενικά από τα εξής:

μάρσιπος μέχρι πόσα κιλά; μπαμπάς με νήπιο σε mei tai1. Από πόσο νωρίς άρχισες και πόσο συχνά το φοράς. Όπως αναφέρεται και αλλού σ' αυτό το site: αν ξεκινήσεις με ένα μικρό μωρό που παίρνει βάρος σταδιακά και το φοράς κάθε μέρα, τότε θα φτάσεις να φοράς το δίχρονο μωρό σου και ούτε που θα το έχεις καταλάβει! Αν όμως το φορέσεις μια φορά σήμερα και ξανά μετά από ένα μήνα, σκέψου ότι το μωρό σ' ένα μήνα μπορεί να έχει πάρει ένα ολόκληρο κιλό, κι αυτό στο σώμα σου είναι απότομη αλλαγή. Επίσης, αν ξεκινάς με ένα μεγάλο και βαρύ παιδί, είναι καλύτερα να το φοράς για λίγη ώρα τις πρώτες φορές και να αυξάνεις σταδιακά το χρόνο, ώστε να δώσεις την ευκαιρία στο σώμα σου να προσαρμοστεί. Μην ξεχνάς άλλωστε πως πράγματι κάνεις γυμναστική φορώντας το μωρό σου (οι μύες που στηρίζουν τη σπονδυλική σου στήλη δουλεύουν περισσότερο)!

Μεγάλο παιδί σε sling Αστεράκι στη θάλασσα

Μεγάλο παιδί σε Αστεράκι sling στη θάλασσα, με άνεση και ασφάλεια

2. μάρσιπος μέχρι ποια ηλικία; μαμά με νήπιο σε slingΑπό το πόσο σωστά το φοράς. Είναι σημαντικό να προσέχεις τα βασικά: να είναι το μωρό κοντά στο σώμα σου (να μην κρέμεται μακριά σου), το μωρό να κάθεται σε βαθύ κάθισμα (με τα πόδια να αγκαλιάζουν το σώμα σου και τα γόνατα ψηλότερα απʼ τον πωπό) και το μωρό να βρίσκεται στο ύψος του αφαλού σου ή ψηλότερα (όχι χαμηλά). Αν φοράς ring sling, πρέπει αυτό να σʼ αγκαλιάζει στο στρογγυλό μέρος του ώμου (όχι κοντά στο λαιμό σου), και να έχεις πολύ καλό κάθισμα για το μωρό, ψηλά στο σώμα σου, αν φοράς mei tai πρέπει να σφίξεις τις ράντες χωρίς ν' αφήνεις χαλαρά σημεία.

3. Από τις φυσικές σου αντοχές σαν άνθρωπος. Να έχεις πάντα στο νου σου ότι ένας μάρσιπος αγκαλιάς είναι στην ουσία "αγκαλιά", μην το συγκρίνεις με το καρότσι αλλά με την αγκαλιά σου. Δύο ώρες βόλτα με το μωρό στο καρότσι ίσως είναι ήδη κάτι κουραστικό, πόσο μάλλον δυο ώρες βόλτα με το μωρό στην αγκαλιά σου! Αρκετοί το κάνουν άνετα, άλλοι κουράζονται.

Αντικειμενικά, η κατανομή του βάρους με ένα mei tai, με ένα KiBi, ή με ένα σωστά φορεμένο wrap είναι καλύτερη απ' ό,τι με ένα ring sling ή με ένα pouch. Όμως, υποκειμενικά, δεν είναι απαραίτητα αυτό που θα χρειάζεσαι για να νιώθεις άνετα! (Πολλοί, παραδέχονται ότι το βάρος σηκώνεται καλύτερα με ένα mei tai αλλά εξακολουθούν να προτιμούν το ring sling γιατί τους κάνει να νιώθουν καλύτερα. Άλλοι λένε το αντίθετο!)

Σχόλιο στο Facebook από μαμά που φοράει το 4 ετών παιδί της σε μάρσιπο Αστεράκι mei tai

Τι σημαίνει toddler size; Μήπως χρειάζομαι ειδικό μάρσιπο για το μεγάλο μου παιδί;

KiBi εργονομικός μάρσιπος για μικρά και μεγάλα μωρά

KiBi εργονομικός μάρσιπος για μικρά και μεγάλα μωρά

Όπως είδες παραπάνω, μπορείς να φοράς το μωρό σου μέχρι μεγάλη ηλικία και πολλά κιλά με ένα κανονικό Αστεράκι. Υπάρχουν μάρσιποι που ορίζονται ως toddler-size (για νήπια) και οι οποίοι είναι συνήθως κατάλληλοι μόνο για μεγαλύτερα παιδιά, σε κάποιες περιπτώσεις μόνο από 15 ή 18 μηνών και πάνω. Οι περισσότεροι μάρσιποι που προορίζονται γι’ αυτή την ηλικία, έχουν σχεδιαστεί για μεγάλα παιδιά, γιατί το «σώμα» του μάρσιπου είναι πολύ φαρδύτερο και πολύ ψηλότερο απ’ ότι συνήθως στους μάρσιπους αγκαλιάς. Αυτό γίνεται για μεγαλύτερη άνεση για το παιδί και για τον γονιό που κουβαλάει.

Μοναδική περίπτωση είναι το KiBi, ένας εργονομικός μάρσιπος με κλιπς, ο οποίος έχει βάση που μικραίνει και μεγαλώνει, και πλάτη που ψηλώνει και κονταίνει. Είναι το μόνο που καλύπτει τις προδιαγραφές για να λέγεται toddler-sized αλλά και είναι κατάλληλο και για μικρά μωρά.

KiBi μάρσιπος με παιδί 4 χρονών

KiBi μάρσιπος με παιδί 4 χρονών

Τελικά, το να έχεις ένα Αστεράκι, μπορεί να είναι λόγος να συνεχίσεις να φοράς το μωρό σου για περισσότερο απ’ όσο είχες αρχικά σχεδιάσει. Σημασία έχει να νιώθεις εσύ άνετα!

Διάβασε πάντως και αυτό: Υφασμάτινοι Μάρσιποι αγκαλιάς και διάρκεια ζωής