Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τους μάρσιπους αγκαλιάς

επιλογή | ασφάλεια-άνεση | χρήση | συμβουλές

Γιατί μάρσιπο αγκαλιάς (sling) αντί για συμβατικό μάρσιπο του εμπορίου;

Μάρσιπος αγκαλιάς από νεογέννητο ως 3 ετώνΤα πλεονεκτήματα των μάρσιπων αγκαλιάς έναντι των συμβατικών μάρσιπων του εμπορίου έχουν αναλυθεί σε διάφορα σημεία σ' αυτό το site αλλά και στο babywearing blog. Αν θέλεις να συνοψίσεις μερικά βασικά σημεία, διάβασε σχετικά με τη θέση των ποδιών του μωρού για τα ισχία του, σχετικά με τις φυσικές θέσεις αγκαλιάς για τη σπονδυλική στήλη, σχετικά με τα όρια ηλικίας και βάρους, σχετικά με θέματα κόστους (και απόσβεσης). Εκτός από τα παραπάνω, δες τις φωτογραφίες και μαρτυρίες γονιών που χρησιμοποιούν μάρσιπους αγκαλιάς με το μωρό τους ή δοκίμασε προσωπικά ένα μάρσιπο αγκαλιάς για να διαπιστώσεις τη διαφορά στην άνεση που θα προσφέρει σε σένα και το μωρό σου.

Θα καταλάβεις κι εσύ γιατί υπάρχουν μαμάδες που φορούν συνέχεια ακόμα και τα τρίχρονα παιδιά τους με μάρσιπο αγκαλιάς, ενώ όσες χρησιμοποιούσαν συμβατικό μάρσιπο παραπονούνταν από την αρχή ότι η μέση τους δεν το άντεχε.

δες ακόμα:
Νεογέννητα μωρά σε μάρσιπο: αναπνοή και σπονδυλική στήλη

Γιατί Αστεράκι Slings αντί για άλλες μάρκες slings;

Αστεράκι sling - ο καλύτερος μάρσιπος αγκαλιάςΕίμαστε πολύ περήφανοι για τα Αστεράκια μας. Κάθε σημείο τους έχει μελετηθεί προσεκτικά ώστε να είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή από όλες τις απόψεις. Διάβασε συγκεκριμένες συγκρίσεις με μάρσιπους τύπου bag slings, με μάρσιπους slings με επένδυση-μαξιλαράκι αλλά και γενικότερα με άλλους μάρσιπους slings. Διάβασε πώς φτιάχνονται τα Αστεράκι ring slings και τα καταπληκτικά mei tai μας και τα χαρακτηριστικά που τα κάνουν τόσο ξεχωριστά, αλλά και δοκίμασε στην πράξη με το μωρό σου, αν έχεις την ευκαιρία, για να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα!

Αγόρασα έναν μάρσιπο KiBi και έχω ερωτευτεί! Το ραντεβού πολύ χρήσιμο!

Σημείωσε ακόμα ότι σ' εμάς θα βρεις κάθε βοήθεια που μπορεί να χρειαστείς κατά τη χρήση του sling σου. Δεν είναι τυχαίο που ασχολούμαστε αποκλειστικά με το babywearing και τους μάρσιπους αγκαλιάς και δεν πουλάμε άλλα βρεφικά είδη, προίκα μωρού, δώρα, κλπ. Δεν είναι τυχαίο που επιλέξαμε να μην εισάγουμε έτοιμα slings από χώρες με φθηνό κόστος παραγωγής, αλλά να κατασκευάζουμε τους τελειότερους μάρσιπους αγκαλιάς, από κάθε άποψη, σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας, άνεσης και ασφάλειας, χωρίς συμβιβασμούς. Δεν είναι τυχαίο που τα Αστεράκια μας έχουν φιλοξενήσει χιλιάδες μωράκια (μεταξύ των οποίων και τα δικά μας) από το 2005 που ασχολούμαστε με το babywearing. Μέσα από μεγάλη (εθελοντική) προσπάθεια, με άρθρα σε περιοδικά, με εμφανίσεις στην τηλεόραση, με διοργάνωση δωρεάν συναντήσεων, καταφέραμε να κάνουμε το babywearing γνωστό στην Ελλάδα (πέρα από συγκεκριμένες μάρκες και κατασκευαστές), όταν η έννοια "μάρσιπος αγκαλιάς" ήταν ακόμα εντελώς άγνωστη. Η εμπειρία μας με όλους τους τύπους slings και η έρευνα που έχουμε κάνει γύρω από το babywearing είναι πραγματικά μοναδική στη χώρα μας. Και το σίγουρο είναι ότι εμείς μπορούμε να σε βοηθήσουμε με όποιο πρόβλημα ή απορία κι αν αντιμετωπίζεις. Οι γονείς που χρησιμοποιούν ήδη τα Αστεράκια μας μπορούν να το βεβαιώσουν!

δες ακόμα:
Εμπειρίες μαμάδων και μπαμπάδων που χρησιμοποιούν Αστεράκι Slings!

Όλα τα Αστεράκια είναι εργονομικά, αναγνωρισμένα από το International Hip Dysplasia Institute, φτιαγμένα από εξαιρετικής ποιότητας υφάσματα, πιστοποιημένα σύμφωνα με το Standard 100 της Oeko-tex®.

Επιλογή

1. Ποιον τύπο μάρσιπου να διαλέξω;

Η επιλογή του κατάλληλου τύπου είναι πολύ προσωπικό θέμα και χωράει πολλή συζήτηση! Μια καλή λύση είναι αν θέλεις (και αν μένεις στην Αθήνα) να έρθεις στην επόμενη συνάντηση της ομάδας να δοκιμάσεις από κοντά (με το μωρό σου) και να δεις από πρώτο χέρι τι νομίζεις ότι σου αρέσει και σου ταιριάζει. Ίσως αυτό σε βοηθήσει περισσότερο απ' ό,τι κι αν διαβάσεις εδώ. Μερικές φορές η "αίσθηση" που σου δίνει κάτι λέει πολλά περισσότερα απ' όλα τα επιχειρήματα του κόσμου!

ΤΕΛΕΙΟ! Το μωρό στον μάρσιπο χαλαρώνει, ηρεμεί και κοιμάται!

Έχοντας πει αυτό, μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή του κατάλληλου μάρσιπου αγκαλιάς ή να χρησιμοποιήσεις το σχετικό "εργαλείο" επιλογής που φτιάξαμε συγκεντρώνοντας εμπειρία και γνώμες από πολλούς γονείς που φοράνε τα μωρά τους!

 

διάβασε αναλυτικά:
Ποιο μάρσιπο να πάρω για το μωρό μου

2. Το mei tai είναι μόνο για μεγαλύτερα μωράκια;

Νεογέννητο σε μαρσιποΌχι! Το mei tai είναι κατάλληλο για νεογέννητα μωράκια, από την πρώτη μέρα της γέννησής τους.
Το μωρό είναι ακριβώς στην ίδια θέση σε όλους τους μάρσιπους αγκαλιάς!
Το ότι το μωρό στο mei tai δεν ξαπλώνει δεν είναι καθόλου πρόβλημα για τη μεταφορά ή τον ύπνο του μωρού (διάβασε σχετικά με την όρθια θέση σε μάρσιπο για τα μωρά). Ο θηλασμός σε mei tai είναι επίσης πολύ εύκολος και πολύ άνετος (δες φωτογραφίες με μωράκια που θηλάζουν σε μάρσιπο mei tai).

"Σας ευχαριστώ, Αστεράκι, μου λύσατε τα χέρια! Σας στέλνω βιντεάκι από την πρώτη μας φορά στο σούπερμάρκετ με το αυτοκίνητο. Με βάση τις οδηγίες σας, το μωρό μου κοιμόταν ήσυχο, κι εγώ έβαλα και έβγαλα το mei tai μου χωρίς βοήθεια, χωρίς να μου λερωθεί καθόλου, χωρίς να ξυπνήσει το μωρό μου! Κάθε φορά, μου φαίνεται όλο και πιο εύκολο! Αγαπώ το babywearing και το μαρσιπάκι μου!"

3. Έχω συμβατικό μάρσιπο του εμπορίου. Το mei tai δεν είναι το ίδιο;

Καθόλου! Το mei tai δεν συγκρίνεται σε τίποτα με τους συμβατικούς μάρσιπους, τόσο στην εκπληκτική άνεση που προσφέρει για όποιον το φοράει (λόγω της εξαιρετικής κατανομής του βάρους), όσο και στην άνεση και την εργονομία που προσφέρει για το μωρό (διάβασε σχετικά με τη σωστή θέση για τα πόδια/ισχία του μωρού). Διαφέρει επίσης στα όρια ηλικίας και βάρους για τα οποία προσφέρεται (με το mei tai μπορείς να φοράς πολύ βαριά και πολύ μεγάλα παιδιά σε όλες τις θέσεις, διάβασε αν θέλεις σχετικά με τα όρια ηλικίας και βάρους και σχετικά με τη θέση όπου το μωρό κοιτάζει μπροστά με τα πόδια έξω την οποία μόνο το mei tai σου επιτρέπει). Και φυσικά στην ευκολία χρήσης και τις δυνατότητες που προσφέρει (το mei tai φοριέται σε δευτερόλεπτα και μπορείς μ' αυτό να φορέσεις το μωρό σου μπροστά, στην πλάτη, στο πλάι, να θηλάσεις, κλπ.). Μην ξεχνάς επίσης πως πρόκειται για ένα μάρσιπο φτιαγμένο από φυσικά υφάσματα (100% βαμβάκι) που αναπνέουν και πλένονται άφοβα στο πλυντήριο.

26 Μηνών παιδί σε μάρσιπο mei tai

4. Τι μέγεθος να διαλέξω για το ring sling μου;

Όλα τα μεγέθη θα σου κάνουν. Τα Αστεράκι slings προσαρμόζονται χωρίς περιορισμό, χωρίς μαξιλαράκια να εμποδίζουν και χωρίς κλειστή ουρά. Το μέγεθος είναι μάλλον θέμα "γούστου"! Αυτό που αλλάζει με το μέγεθος είναι το πόσο μακριά είναι η ουρά στο σώμα σου ανάλογα με το ύψος και το βάρος σου (όχι ανάλογα με το βάρος του μωρού). Για να έχεις μια καλύτερη ιδέα για το μέγεθος που σου χρειάζεται δες το παρακάτω παράδειγμα:

Σε μια μαμά με ύψος 1,75 μ. και 80 κιλά, στο κανονικό μέγεθος η ουρά θα φτάνει περίπου στο γοφό (κάτω απ' τη ζώνη), στο μικρό μέγεθος, η ουρά θα φτάνει περίπου στη μέση (κάτω απ' το στήθος) ενώ στο μεγάλο μέγεθος θα φτάνει στη μέση του μηρού.

Γενικά, το κανονικό μέγεθος είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή αν έχεις ύψος μεταξύ 1,65 και 1,75, και βάρος μεταξύ 58 και 80 κιλά.

Ο μάρσιπος sling μου έδωσε ελευθερία!

5. Θα μπορούμε να φοράμε το ίδιο ring sling και οι δύο γονείς;

Ναι, σύμφωνα και με την παραπάνω ερώτηση, το sling σας θα κάνει και στους δυο σας. Ακόμα και ένας ιδιαίτερα ψηλός μπαμπάς, μπορεί να φοράει το ίδιο sling μια μια μικρόσωμη μαμά, αφού συνήθως ο μπαμπάς δεν χρειάζεται την κάλυψη της ουράς (π.χ. για θηλασμό) και δεν θα είχε πρόβλημα με μια κοντή ουρά. Ωστόσο, για λόγους ασφάλειας, θέλουμε η ουρά να περισσεύει απ' τους κρίκους περίπου 20 εκ. Με το δεδομένο ότι δεν χρησιμοποιούν όλες οι θέσεις το ίδιο μήκος υφάσματος (π.χ. στην ξαπλωτή θέση, χρειάζεσαι περισσότερο ύφασμα απ' ό,τι στην όρθια ή καθιστή θέση, η ουρά δηλαδή είναι μικρότερη), μην επιλέξεις το μικρό μέγεθος αν κάποιος απ' τους δυο σας είναι πάνω από 1,80.

διάβασε περισσότερα:
Επιλέγοντας μέγεθος για το Αστεράκι σου

6. Είναι καλύτερα τα βαμβακερά/λινά/υφαντά ring slings;

Αυτό είναι καθαρά θέμα δικής σου προτίμησης και προσωπικού γούστου. Όλα τα υφάσματα είναι κατάλληλα επιλεγμένα ώστε να είναι ασφαλή και άνετα και όλα είναι 100% φυσικά υφάσματα. Διάβασε περισσότερα για την επιλογή υφασμάτων εδώ.

7. Ποιος τύπος μάρσιπου/ποιο ύφασμα είναι καταλληλότερη επιλογή για τη ζέστη το καλοκαίρι;

Με το μωρό το καλοκαίρι σε μάρσιποΘα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι αυτό που σε ζεσταίνει περισσότερο όταν φοράς το μωρό σου είναι η στενή επαφή που έχετε και ότι αυτή τη ζέστη θα τη νιώθεις ακόμα κι αν κρατάς το μωρό σου αγκαλιά στα χέρια. Είναι σαφώς δροσερότερο για σένα (αλλά όχι καλύτερο για το μωρό σου) το να κάθεσαι εσύ στον καναπέ σου και το μωρό σου στο ρηλάξ. Αν ωστόσο θέλεις/χρειάζεται να κρατάς το μωρό σου αγκαλιά, διάβασε σχετικά με τη ζέστη και την κατάλληλη επιλογή υφασμάτων και τύπων μάρσιπου εδώ και εδώ.

8. Μου αρέσει ένα ύφασμα που είδα στις επιλογές για mei tai. Μπορώ να το διαλέξω για μάρσιπο ring sling;

Δυστυχώς, όχι. Τα υφάσματα που είναι κατάλληλα για μάρσιπο mei tai δεν είναι κατάλληλα για ring sling (γιατί δεν θα περνάνε εύκολα απ' τους κρίκους και θα κάνουν το sling σου δύσκολα προσαρμόσιμο). Το ίδιο ισχύει και για το ανάποδο: τα υφάσματα που είναι κατάλληλα για ring sling δεν είναι κατάλληλα για mei tai (διάβασε γιατί,εδώ). Αντίστοιχα, τα υφάσματα που είναι κατάλληλα για pouch δεν είναι κατάλληλα για ring sling (διότι έχουν μια μικρή ελαστικότητα για άνεση, που θα σε δυσκολεύει στη χρήση της ουράς του sling σου). Η αλήθεια είναι πως το να βρούμε 100% φυσικά υφάσματα με τις κατάλληλες προδιαγραφές για κάθε τύπο μάρσιπου, είναι πολύ δύσκολη δουλειά και αφιερώνουμε πολύ χρόνο σ' αυτό!

9. Πώς φτιάχνονται τα Αστεράκια Ring slings;

Μάθε περισσότερα για το πώς κατασκευάζονται τα "Αστεράκια" ring slings, και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτούς τους μάρσιπους τόσο ξεχωριστούς!

Σαν το Αστεράκι δεν έχει. Σου λύνει τα χέρια και είναι όλοι ευχαριστημένοι!

10. Πώς φτιάχνονται τα Αστεράκια Mei Tais;
Μάθε περισσότερα για το πώς κατασκευάζονται τα "Αστεράκια" mei tais, και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτούς τους μάρσιπους τόσο ξεχωριστούς!

Η καλύτερη αγορά μάρσιπου με εξυπηρέτηση και οδηγίες

11. Υπάρχει κατάστημα;

Το "κατάστημα" είναι online! Αν ωστόσο θα ήθελες να δεις τα διαθέσιμα υφάσματα από κοντά ή να αγοράσεις κάποιο ετοιμοπαράδοτο μάρσιπο επιτόπου, επικοινώνησε μαζί μας για να κανονίσουμε ένα ραντεβού. Στο χώρο επίδειξης/εκπαίδευσης (όπου δημιουργούνται τα Αστεράκια), θα βρεις αρκετά ετοιμοπαράδοτα slings και mei tais καθώς και όλα τα υφάσματα και τα σχέδια για να διαλέξεις. Ο χώρος είναι ειδικά διαμορφωμένος (με καθρέφτες) για να εξυπηρετεί τη διαδικασία εκπαίδευσης και οι ειδικές κούκλες-μοντέλα (με βάρος και με ανάγκη υποστήριξης του κεφαλιού) θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πώς θα φοράς το Αστεράκι σου, ακόμα κι αν το μωράκι σου είναι ακόμα μέσα στην κοιλιά!
Οι συναντήσεις μας θα μπορούσαν να είναι μια καλή ευκαιρία για να δοκιμάσεις slings και να βρεις ποιος τύπος μάρσιπου ταιριάζει σε σένα και το μωρό σου. Σημείωσε ωστόσο ότι στις συναντήσεις δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις και δεν θα βρεις εκεί slings προς πώληση.

διάβασε:
Ραντεβού εκεί που είναι τα Αστεράκια

Το mei tai είναι πανεύκολος μάρσιπος και το μωρό κοιμάται πολύ γρήγορα

Ασφάλεια - Εργονομία - Άνεση για το μωρό

1. Είναι ασφαλείς οι μάρσιποι αγκαλιάς;

Άνεση και ασφάλεια σε μάρσιπο αγκαλιάςΑπόλυτα, αρκεί να τους χρησιμοποιείς σωστά. Βεβαιώσου ότι ακολουθείς τους βασικούς κανόνες ασφάλειας και τις οδηγίες χρήσης του τύπου μάρσιπου που χρησιμοποιείς. Τα Αστεράκι Slings κατασκευάζονται με τη μέγιστη προσοχή (φιλοξενούν άλλωστε και τα δικά μας παιδιά!), με υφάσματα υψηλής αντοχής και ποιότητας που επιλέγονται ειδικά για τον κάθε τύπο μάρσιπου. Μην παραλείψεις να διαβάσεις επίσης αυτό, πριν να επιλέξεις μάρσιπο για το μωρό σου.

2. Επιτρέπεται να είναι σε όρθια θέση νεογέννητα μωρά;
Όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. παλινδρόμησης, κλπ.) ενδείκνυται. Διάβασε όλες τις λεπτομέρειες για την όρθια θέση εδώ και για τη σπονδυλική στήλη και την αναπνοή στα νεογέννητα μωράκια εδώ.

Όρθια θέση για νεογέννητα μωράκια

3. Είναι καλό που τα πόδια του μωρού είναι ανοιχτά;
Είναι το απόλυτο ζητούμενο σύμφωνα με όλους τους γιατρούς, ορθοπεδικούς και παιδιάτρους! Διάβασε όλες τις λεπτομέρειες εδώ.

Ανοιχτά πόδια του μωρού σε μάρσιπο αγκαλιάς

4. Πώς είναι τα πόδια του μωρού όταν είναι μέσα στο μάρσιπο;

Όταν φοράς το μωράκι σου σε μάρσιπους αγκαλιάς με τα πόδια μέσα, το μωράκι σου θα διπλώσει μόνο του τα ποδαράκια του σα βατραχάκι, δεξιά κι αριστερά απ’ το σώμα του, όπως κάνουν όλα τα νεογέννητα μωράκια. Δες το εδώ.

5. Πώς πρέπει να είναι τα χέρια του μωρού όταν είναι μέσα στο μάρσιπο;

Γενικά, η απάντηση είναι "όπου θέλει το μωρό"! Ακριβώς όπως όταν κρατάς το μωρό σου αγκαλιά δεν του τοποθετείς τα χέρια σε συγκεκριμένες θέσεις, θ' αφήσεις το μωράκι σου να αποφασίσει πώς θέλει να είναι τα χεράκια του. Πάντως, για μωρά που δεν στηρίζουν ακόμα το κεφάλι τους, θέλεις το ύφασμα του sling σου να καλύπτει τουλάχιστον τον αυχένα του, οπότε θα πρέπει τα χέρια του μωρού να είναι μέσα στο μάρσιπο. Από τη στιγμή που δεν θα σ' ενδιαφέρει η στήριξη του κεφαλιού, το μωρό σου θα διαλέξει μόνο του αν θέλει τα χέρια του μέσα ή έξω!

διαβάστε περισσότερα:
Με προσοχή για άνεση και ασφάλεια για σένα και το μωρό σου

Χρήση

1. Από ποια θέση να ξεκινήσω με το ring sling μου;

Μωράκι στην όρθια θέση με τα πόδια έξω σε μαρσιπο slingΣου προτείνουμε την όρθια θέση με τα πόδια έξω (ακόμα κι αν το μωρό σου είναι νεογέννητο). Είναι πολύ εύκολη, είναι ιδανική για το μωρό και την ανάπτυξή του, είναι η θέση που θα χρησιμοποιείς για περισσότερο καιρό (και άρα αξίζει να τη μάθεις). Δες εύκολες οδηγίες με βίντεο γι' αυτή τη θέση εδώ. Αν πάντως το μωράκι σου προτιμάει να είναι "μαζεμένο" και "στριμωγμένο" πάνω σου, όπως μερικές φορές αρέσει πολύ στα νεογέννητα, τότε η πρώτη σου επιλογή θα μπορούσε να είναι και η όρθια θέση με τα πόδια μέσα. Διάβασε περισσότερα γι' αυτή τη θέση εδώ.

2. Θα δυσκολευτώ να το μάθω;

Ανάλογα με τον τύπο μάρσιπου που έχεις διαλέξει, μπορεί να χρειαστείς λιγότερο ή περισσότερο χρόνο για να εξοικειωθείς μαζί του. Σκέψου πώς ήταν όταν μάθαινες να οδηγείς: χρειάστηκε να διδαχτείς τις ταχύτητες και πώς να χειρίζεσαι το μοχλό, αλλά τώρα, όταν οδηγείς, δεν το σκέφτεσαι καθόλου, οι κινήσεις σου έρχονται φυσικά, χωρίς καν να χρειάζεται να βλέπεις το κιβώτιο. Έτσι θα είναι και με το μάρσιπο αγκαλιάς: θα χρειαστεί να μάθεις τη χρήση του και να ακολουθήσεις τους κανόνες του, αλλά μετά από πολύ λίγο χρόνο, δεν θα θες πάνω από λίγα δευτερόλεπτα για να βάζεις το μωράκι σου στην αγκαλιά σου!

Φυσικά, η ομάδα babywearing είναι στη διάθεσή σου για συμβουλές και οδηγίες στην πράξη και σε όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν μένεις, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας για βοήθεια!

δες ακόμα:
Αληθινοί γονείς με τα μωράκια τους σε Αστεράκι Slings!

Κατάφερα να κάνω τα πάντα με ring sling

3. Μπορώ να θηλάσω το μωρό μου στο μάρσιπο (ή να το ταίσω με μπιμπερό);

Φυσικά! Θα σε διευκολύνει πολύ, θα ελαφρύνει το βάρος του μωρού, θα σου επιτρέπει να κινείσαι και να έχεις το μωρό στη σωστή θέση χωρίς να χρειάζεσαι μαξιλάρια και θα σου προσφέρει διακριτικότητα (αν είναι αυτό που ψάχνεις. Διάβασε λεπτομέρειες εδώ.

Θηλασμός και τάισμα μωρού σε μάρσιπο αγκαλιάς

4. Το μωρό μου έχει κολικούς και κλαίει. Θα με βοηθήσει το babywearing;

Θα σου λύσει τα χέρια στην κυριολεξία! Το να φοράς το μωρό σου σε μάρσιπο αγκαλιάς, όχι μόνο θα σε διευκολύνει όταν προσπαθείς να παρηγορήσεις το μωράκι σου την ώρα που κλαίει, αλλά θα βοηθήσει το μωρό σου να μην φτάσει στο στάδιο των έντονων κολικών και να είναι ήρεμο και ήσυχο ακόμα και όταν δεν το φοράς. Διάβασε γιατί στο σχετικό άρθρο:

Κολικοί βρεφών και λύσεις που δουλεύουν!

Καλοκαιρινές διακοπές με παιδί στο μάρσιπο

5. Μέχρι πόσα κιλά αντέχει ο κάθε τύπος μάρσιπου;

Πραγματικά περισσότερα απ' όσα θα άντεχες εσύ να σηκώνεις! Διάβασε λεπτομέρειες στο άρθρο σχετικά με τα όρια ηλικίας και βάρους για τους μάρσιπους αγκαλιάς μας.

6. Το ring sling μου με κουράζει/πονάει. Είναι φυσικό αυτό;

Όχι! Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε το sling σου να σε πονάει ή να σε κάνει να νιώθεις άσχημα! Αν νιώθεις πόνο σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο στο σώμα σου, βεβαιώσου πρώτα απ' όλα ότι φοράς το sling σου σωστά διαβάζοντας αυτό.

Από κει και πέρα, δες το babywearing κάπως σαν να κάνεις γυμναστική: αν ξεκινήσεις με ένα μικρό μωρό που παίρνει βάρος σταδιακά και το φοράς κάθε μέρα, τότε θα φτάσεις να φοράς το μωρό σου μέχρι πάνω από 2 ετών και δεν θα το έχεις καταλάβει! Αν όμως το φορέσεις μια φορά σήμερα και ξανά μετά από ένα μήνα, σκέψου ότι το μωρό σ' ένα μήνα μπορεί να έχει πάρει ένα ολόκληρο κιλό, κι αυτό στο σώμα σου είναι απότομη αλλαγή. Επίσης, αν ξεκινάς με ένα μεγάλο και βαρύ παιδί, είναι καλύτερα να το φοράς για λίγη ώρα τις πρώτες φορές και να αυξάνεις σταδιακά το χρόνο, ώστε να δώσεις την ευκαιρία στο σώμα σου να προσαρμοστεί. Μην ξεχνάς άλλωστε πως πράγματι κάνεις γυμναστική φορώντας το μωρό σου (οι μύες που στηρίζουν τη σπονδυλική σου στήλη δουλεύουν περισσότερο)!

7. Υπάρχει περίπτωση να γλιστρήσει το ύφασμα από τους κρίκους του ring sling μου και να ανοίξει;

Απολύτως καμία! Το βάρος του μωρού "κλειδώνει" τους κρίκους και όσο και να προσπαθήσεις, δεν θα καταφέρεις να το τραβήξεις την ώρα που φοράς το μωρό σου. Δες το με βίντεο: Πώς να φτιάξεις σωστά το sling σου ώστε να είναι ασφαλές και άνετο.

8. Μου χάρισαν ένα μεταχειρισμένο sling. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω άνετα;

Εφόσον είναι σε καλή κατάσταση, φυσικά! Αν το sling σου είναι Αστεράκι, βεβαιώσου ότι διάβασες καλά τις οδηγίες για τη σωστή του χρήση σ' αυτό το site (ειδικά αν σου χάρισαν το μάρσιπο χωρίς τις οδηγίες που το συνοδεύουν)! Αν είναι φτιαγμένο από άλλο κατασκευαστή αναζήτησε τις σωστές οδηγίες και ακολούθησέ τις. Λάβε πάντως υπόψη σου τις αντοχές οποιουδήποτε υφασμάτινου μάρσιπου σε σχέση με τη χρήση που έχει υποστεί και το χρόνο ζωής του!

βόλτα με δύο παιδιά και το μωρό στον μάρσιπο

Μικρές συμβουλές και κόλπα

1. Πώς να ντύσω το μωρό μου όταν το φοράω στο μάρσιπο;

Το χειμώνα σε μάρσιπο αγκαλιάς mei taiΌπως θα το έντυνες και αν το κρατούσες αγκαλιά.

Η επαφή σώμα με σώμα που έχετε με το μωρό είναι η καλύτερη "μόνωση" για το κρύο. Θα μπορούσες εσύ να φοράς το μπουφάν σου και το μωρό να φοράει το δικό του και να φορέσετε το Αστεράκι σας από πάνω (αυτό γίνεται με όλους τους τύπους μάρσιπου εκτός από το pouch, που είναι το μόνο που δεν προσαρμόζεται σε μέγεθος και άρα δεν θα σου κάνει καλά πάνω από ένα χοντρό μπουφάν). Θα μπορούσες επίσης να φορέσεις το μωρό σου στο Αστεράκι σας κατευθείαν πάνω σου (με τα ρούχα σας) και να φορέσεις από πάνω το μπουφάν σου. Μπορείς να τυλίξεις το μωρό με το δικό σου μπουφάν ή να στερεώσεις μια κουβερτούλα (ή το μπουφάν του μωρού) γύρω απ' το μάρσιπο.

Το καλοκαίρι, ντύσε το μωρό σου ελαφρά (όπως είσαι ντυμένη κι εσύ). Μην ξεχνάς καπέλο και αντηλιακό και προστάτευσε το μωρό σου από τον ήλιο, όπως θα έκανες και αν το κρατούσες αγκαλιά.

διαβάστε περισσότερα:
Με το μωρό στο κρύο!

2. Πρέπει να πλύνω το Αστεράκι μου πριν το χρησιμοποιήσω;

Όλα τα υφάσματα είναι καινούρια και δεν έχουν προ-πλυθεί. Αν πλένεις όλα τα καινούρια ρούχα που αγοράζεις για το μωράκι σου πριν του τα φορέσεις, τότε θα πρέπει μάλλον να κάνεις το ίδιο και με το sling σου. (Αν μάλιστα χρησιμοποιείς ειδικό απορρυπαντικό, π.χ. για νεογέννητα μωρά, τότε καλό θα ήταν να κάνεις το ίδιο και με το sling σου). Γενικά, θεώρησε το μάρσιπο αγκαλιάς σαν ένα κομμάτι ρουχισμού (του μωρού) και συμπεριφέρσου του με τον ίδιο τρόπο!

3. Μπορώ να βάλω τους κρίκους του ring sling μου στο πλυντήριο;

Φυσικά! Οι κρίκοι έχουν μελετηθεί ειδικά και μπορούν να πλυθούν άφοβα στο πλυντήριο. Δεν θα πάθουν τίποτα, ούτε φυσικά το πλυντήριό σου. Αν σ' ενοχλεί ο θόρυβος που ίσως κάνουν οι κρίκοι καθώς θα "χτυπάνε" στον κάδο του πλυντηρίου, μπορείς να βάλεις ένα ζευγάρι κάλτσες πάνω απ' τους κρίκους (περνώντας τες σαν γάντι) πριν βάλεις το sling σου για πλύσιμο. Οι κάλτσες θα λειτουργήσουν σαν "μαξιλαράκι" και οι κρίκοι σου δεν θα κάνουν πια θόρυβο!

4. Ποιες είναι οι οδηγίες πλυσίματος;

Το βιβλιαράκι με τις οδηγίες χρήσης που θα λάβεις μαζί με το μάρσιπο αγκαλιάς σου, αναφέρει οδηγίες πλυσίματος και θα πρέπει να τις ακολουθήσεις. Σε κάθε περίπτωση, μιας και τα υφάσματα είναι 100% βαμβακερά, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις χρωμοπαγίδες στα πρώτα 1-2 πλυσίματα, ειδικά αν έχεις επιλέξει κάποιο συνδυασμό με έντονη χρωματική αντίθεση. Το βαμβάκι έχει την ιδιότητα να αφήνει χρώμα, γι' αυτό (όπως και με μια βαμβακερή μπλούζα) είναι αναμενόμενο τα χρώματα να μην είναι το ίδιο έντονα μετά από κάποια πλυσίματα.

5. Μ' αρέσουν πολύ οι θέσεις στην πλάτη, αλλά το μωρό μου εκεί μου τραβάει τα μαλλιά, τι να κάνω;

Δεν είσαι η μόνη! Φαίνεται πως τα μωρά έχουν αδυναμία στα μαλλιά μας και όταν τα φοράμε στην πλάτη τα βάζουμε στο καλύτερο σημείο για να εξασκήσουν τα "ταλέντα" τους στην κομμωτική! Μην ανησυχείς, για όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις. Διάβασε εδώ μερικές ιδέες για τα μαλλιά σου όταν φοράς το μωρό σου στην πλάτη!

6. Τι άλλο μπορώ να κάνω με τα Αστεράκια μου εκτός απ' το να φοράω το μωρό μου;

Θα διαπιστώσεις ότι το Αστεράκι σου είναι πολύτιμο σε διάφορες περιπτώσεις. Εκτός από ένας εξαιρετικός μάρσιπος, το Αστεράκι σου Κουβερτούλα, πανάκι ρεψίματος, καθισματάκι φαγητού, σκίαστρο αυτοκινήτου, ακόμα και κούνια. Δες εδώ εναλλακτικές χρήσεις για τους μάρσιπους όπως τις σκέφτηκαν και τις εφάρμοσαν ευρηματικές μαμάδες!Baby Carrier Industry Alliance Member - Asteraki Slings

διαβάστε ακόμα:
Η εμπειρία μετράει και οι συγκρίσεις είναι καλό πράγμα