Ανοιχτά πόδια σε μωράκια (ισχία και σωστή ανάπτυξη)

άρθρο από το ιστολόγιο Babywearing blog, αναρτήθηκε στις 05/03/2010

Έχοντας συζητήσει ήδη το θέμα της όρθιας θέσης (ακόμα και για νεογέννητα μωράκια), θα ήθελα να λύσουμε άλλη μια παρεξήγηση σχετικά με την τοποθέτηση μωρού σε μάρσιπο αγκαλιάς. Συχνά οι γονείς ρωτούν: «μα κάνει να είναι τόσο ανοιχτά τα πόδια του;» ή αποφεύγουν να φοράνε το μωρό στο mei tai με τα πόδια έξω όταν είναι μικρό προκειμένου να μην έχει τα πόδια του ανοιχτά.

Η απάντηση είναι ότι οι γιατροί λένε πως θέλουμε το μωρό να έχει τα πόδια του ανοιχτά και τα γόνατα ψηλά. Είναι η καταλληλότερη θέση για τη σωστή ανάπτυξή του.

Νομίζω μια καλή «απόδειξη» γι’ αυτό είναι ότι αυτή η θέση χρησιμοποιείται ως θεραπεία σε περιπτώσεις όπου πράγματι παρουσιάζεται πρόβλημα, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει διάγνωση για δυσπλασία ισχίων σε βρέφη. Τις περισσότερες φορές, η θεραπεία περιλαμβάνει την εφαρμογή ειδικού νάρθηκα/κηδεμόνα ή ζώνης που τοποθετεί τα ποδαράκια του μωρού ανοιχτά και λυγισμένα προς τα πάνω, όπως στις παρακάτω φωτογραφίες.

Σας θυμίζει κάτι;

Είναι ακριβώς η ίδια θέση μ’ αυτή στην οποία βρίσκεται το μωρό σε μάρσιπο αγκαλιάς!

Δείτε τη διαφορά με τους συμβατικούς μάρσιπους που βρίσκει κανείς συνήθως σε καταστήματα με βρεφικά είδη (δείτε πώς τα πόδια κρέμονται τεντωμένα κάτω και πόσο διαφορετική είναι εδώ η κατανομή του βάρους):Τεντωμένα πόδια σε συμβατικό μάρσιπο καταστημάτων εμπορίου

Έχετε ακούσει για ελαφρύτερες περιπτώσεις (κάποιες φορές όταν το μωρό ερχόταν με ισχιακή προβολή), όπου ο παιδίατρος συνιστά να φορά το μωρό δύο πάνες (ή διπλή πάνα); Ο λόγος είναι πάντα ο ίδιος: να μένουν τα πόδια ανοιχτά, ώστε η κεφαλή του μηριαίου οστού να μπαίνει σωστά στην κοτύλη (στην εσοχή της λεκάνης)*.Μάρσιποι και δυσπλασία ισχίων στα μωρά

Οι παραπάνω εικόνες είναι μεταφρασμένες από το International Hip Dysplasia Institute και περιγράφουν με πολύ ωραίο τρόπο τα ίδια σημεία που συζητιούνται πιο πάνω σχετικά με τους μάρσιπους και τα ισχία στα μωρά. Διαβάστε περισσότερα και δείτε τις εικόνες στα αγγλικά εδώ.

Έχοντας πει αυτό, και φτάνοντας στο θέμα του mei tai, θα ήθελα να σας δείξω, πως ο τρόπος που είναι κατασκευασμένα τα Αστεράκια (με τις κάτω ράντες υπό γωνία), επιτρέπει στο mei tai να "σουρώσει" όσο εμείς θέλουμε ανάμεσα στα πόδια του μωρού. Θα μπορούσαμε (αν θέλαμε) να το κάνουμε τόσο στενό, ώστε τα πόδια να «κρέμονται» πράγματι κάτω και να μην είναι ανοιχτά. Αλλά αυτό δεν είναι ζητούμενο! Το σωστό είναι το πόδι του μωρού να υποστηρίζεται σε όλο το μηρό, ως το γόνατο, και αυτό γίνεται εύκολα με μάρσιπο αγκαλιάς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το mei tai πρέπει να ανοίξει τόσο όσο είναι το άνοιγμα των ποδιών του μωρού (ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του).

Μπορείς να επιλέξεις πόσο ανοιχτά θέλεις να έχει τα πόδια του το μωρό σου στο μάρσιπο!Δείτε στο βίντεο παρακάτω, αναλυτικά, το πόσο ανοιχτά είναι τα πόδια του μωρού και γιατί αυτή η θέση είναι απολύτως κατάλληλη για νεογέννητα (μόνο με Αστεράκι mei tai):

* Η κεφαλή του μηριαίου οστού "γεμίζει" σωστά την κοτύλη (την εσοχή της λεκάνης) όταν τα γόνατα είναι ανοιχτά περίπου κατά 90 μοίρες μεταξύ τους και ψηλά (περίπου 100-110 μοίρες από το έδαφος).

"If the legs are bent more than 90° (about 100 - 110°) and spread approximately 90° (in the medical literature one gives the half angle between the femurs i.e. 45°, the femur head fits ideally in the hip socket. Thus favors its healthy development." Dr. Evelin Kirkilionis, Forschungsgruppe Verhaltensbiologie des Menschen (FVM), Freiburg/Germany, Article Published in "mothering magazine" July/August 2006 No 136.

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο αν το sling ΔΕΝ έχει καθόλου επένδυση-μαξιλαράκι στις άκρες (διαφορετικά δεν μπορεί να χωρέσει κάτω από τα διπλωμένα γονατάκια του μωρού όταν είναι νεογέννητο).

Διάβασε περισσότερα εδώ:
Χρειάζεται η επένδυση-μαξιλαράκι στο sling;

Σημείωση: Ο παιδίατρος και ο ορθοπαιδικός ιατρός είναι οι μόνοι κατάλληλοι για να συζητήσετε θέματα που αφορούν την υγεία του μωρού σας. Η αναφορά στη δυσπλασία ισχίων στην ανάρτηση αυτή γίνεται μόνο ενδεικτικά και οι μάρσιποι αγκαλιάς δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ενδεδειγμένη θεραπεία όπως αυτή μπορεί να απαιτείται.

Ωραίες φωτογραφίες σχετικά με το θέμα και αναφορά στο άρθρο αυτό, θα βρείτε και στο κείμενο της Ολίβιας Γαβρίλη του eimaimama.gr εδώ.

διαβάστε επίσης:
Συγκρίσεις για επιλογή κατάλληλου μάρσιπου

Όπως στην αγκαλιά σου

Προσέχοντας τη στήριξη

Αν το mei tai σου είναι Αστεράκι, μπορείς να το σουρώσεις/μαζέψεις όσο θες ανάμεσα στα πόδια του μωρού. Μην το κάνεις στενότερο απ' το άνοιγμα των γονάτων του! Θέλεις τα πόδια του να είναι υποστηριγμένα ως το γόνατο ώστε το μωρό σου να μην "κρέμεται" με τα πόδια κάτω, όπως στους συμβατικούς μάρσιπους!