Κολικοί στα βρέφη και λύσεις που δουλεύουν!

από άρθρο στο ιστολόγιο Babywearing blog που αναρτήθηκε
στις 28/05/2010: Με κολικούς; Ξεπεράστε τους εύκολα!

Κολικοί στα βρέφη; Ίσως να μη φταίνε τα αέρια!«Κολικοί βρεφών», οι δύο λέξεις φέρνουν τρόμο στους γονείς μικρών μωρών που το έχουν ζήσει! Μωρά που κλαίνε τρεις ώρες ή και περισσότερο, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, φάση που ξεκινά στην ηλικία των 3-4 εβδομάδων και διαρκεί περίπου τρεις μήνες! Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα βρείτε πάρα πολλά άρθρα σχετικά με τους κολικούς στα μωράκια, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Αλλά εκείνο που θα διαβάσετε όλο και περισσότερο στις νέες έρευνες είναι και αυτό που δίνει την καλύτερη λύση!

Κολικοί βρεφών και νέες θεωρίες για την αιτιολογία τουςΛοιπόν, παλιά πιστεύαμε ότι τους κολικούς προκαλεί το ανώριμο πεπτικό σύστημα του μωρού, τα ρίχναμε όλα στα «εντερικά» και συμβουλεύαμε «υπομονή». Τώρα όμως, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι μια απ’ τις βασικότερες αιτίες των κολικών και του κλάματος του μωρού στο πρώτο τρίμηνο είναι το ανώριμο νευρικό σύστημα. Το μωρό δέχεται πολλά ερεθίσματα στη διάρκεια της ημέρας, δεν μπορεί να τα διαχειριστεί και προς το τέλος της ημέρας ξεσπά σε κλάματα. Τα μωράκια που για κάποιο λόγο «εκνευρίζονται» ή βρίσκονται σε υπερένταση, δυσκολεύονται να περάσουν μόνα τους σε κατάσταση ηρεμίας, πρόκειται για μια νευροαναπτυξιακή ικανότητα που δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως στα βρέφη.

Ήρεμα και ήσυχα μωράκια χωρίς κολικούς σε μάρσιπο αγκαλιάς!Άλλωστε, η βασιμότητα αυτής της θεωρίας αποδεικνύεται εύκολα και από το γεγονός ότι πολλά μωρά ηρεμούν με «λύσεις» εντελώς άσχετες με το στομάχι τους ή με «αέρια», όπως ακούγοντας «λευκό θόρυβο» (π.χ. τον απορροφητήρα, το σεσουάρ, την ηλεκτρική σκούπα).

Το βασικότερο όμως όλων είναι να μπορούμε να «προλάβουμε» αυτήν την κατάσταση, πριν προλάβει το μωρό να έρθει σε υπερένταση, να νιώσει πληθώρα ερεθισμάτων (over-stimulation), να του «διδάξουμε» λίγο καλύτερα πώς θα κοιμάται όταν νυστάζει και πώς θα ηρεμεί όταν κάτι το ενοχλεί.

Η καλύτερη λύση είναι το babywearing! Το μωρό σε μάρσιπο αγκαλιάς, στην αγκαλιά της μαμάς του, είναι στο καλύτερο περιβάλλον που θα μπορούσε να είναι. Όταν κουραστεί, μπορεί άνετα να κρύψει το πρόσωπό του στη ζεστή αγκαλιά που το τυλίγει και να «κατεβάσει ρολά» για όσο εκείνο το χρειάζεται.

Μπορεί να κοιμηθεί και να ξυπνήσει με το δικό του ρυθμό, μπορεί να «επιλέξει» αν θέλει να βλέπει και να ακούει γύρω του ή αν θέλει να ηρεμήσει μόνο του. Και το καλύτερο είναι ότι για όλα αυτά εσείς δεν χρειάζεται να κάνετε και πολλά, απλά φορέστε το!

Το sling με έσωσε με το μωρό όταν είχε κολικούς, ηρεμούσε αμέσως. Μέχρι και η παιδίατρος με ρώτησε.

Σε μάρσιπο αγκαλιάς το μωρό μαθαίνει να ηρεμεί μόνο του και να μην κλαίειΣτο βιβλίο του «Baby Book», ο Dr. Sears, περιγράφει μία έρευνα που έγινε σε 99 μαμάδες με τα μωρά τους το 1986. Ζητήθηκε από τις μισές μαμάδες να φοράνε τα μωρά τους τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα. Οι υπόλοιπες έβαζαν τα μωράκια τους να βλέπουν ένα μόμπιλο ή μια φωτογραφία προσώπου όταν ήταν στην κούνια τους.
Παρατηρήθηκε ότι τα μωρά που λάμβαναν «πολλή αγκαλιά» έκλαιγαν και γκρίνιαζαν κατά 43% λιγότερο από τα υπόλοιπα.

Το στοιχείο της έρευνας που θεωρήθηκε εξαιρετικό ήταν ότι οι μαμάδες ενθαρρύνονταν να κρατάνε τα μωρά τους αγκαλιά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανεξάρτητα από τη διάθεση του μωρού και όχι μόνο σαν ανταπόκριση στο κλάμα του. Στις Δυτικές κοινωνίες, η συνήθης πρακτική είναι να παρίνουμε το μωρό μας αγκαλιά και να προσπαθούμε να το ηρεμήσουμε αφού εκείνο αρχίσει να κλαίει.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας αν έχει κολικούςΈχω ακούσει κάποιες φορές να μου λέτε: «Το Αστεράκι μου είναι καταπληκτικό, αλλά δεν το έχω φορέσει ακόμα πολύ γιατί το μωρό έχει κολικούς και κλαίει συνέχεια»! Και σκέφτομαι πόσα πράγματα θα μπορούσε ν’ αλλάξει μια διαφορετική σκέψη: ειδικά όταν το μωρό έχει κολικούς, το sling σου θα σε βοηθήσει! Θα σε βοηθήσει να είσαι πιο άνετη και πιο ξεκούραστη όταν προσπαθείς να το παρηγορήσεις κρατώντας το αγκαλιά, αλλά και θα βοηθήσει το μωρό σου να ΜΗΝ έχει κολικούς ή να τους περάσει πολύ ελαφρύτερα, αν το φοράς λίγο περισσότερο, το πρωί, το απόγευμα, ή γενικότερα στη διάρκεια της ημέρας!

Έχοντας δει από κοντά πολλές πολλές μαμάδες με τα μωράκια τους, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι όσο περισσότερο φοράει κανείς το μωρό του με σωστό μάρσιπο αγκαλιάς, τόσο λιγότερο εκείνο κλαίει, και τόσο καλύτερα κοιμάται τη νύχτα (στο κρεβάτι του)! Η δική σας εμπειρία τι λέει;

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

διαβάστε περισσότερα
Η αγκαλιά είναι φυσικό ένστικτο!