Τα πλεονεκτήματα των μάρσιπων αγκαλιάς

Διάβασε εδώ πόσο ευκολότερη είναι η καθημερινότητα των γονιών που φοράνε τα μωρά τους σε Αστεράκια: Ευκολάκι! Με Αστεράκι

Τι διαφορά έχει αυτός ο τρόπος απ' τους μάρσιπους που ξέρουμε;

Μωρό με τα πόδια στη θέση που ευνοεί τα ισχίαΣτην Ελλάδα και σε πολλές δυτικές χώρες, είναι πολύ πιο εύκολο να βρει κανείς "συμβατικούς" μάρσιπους, στους οποίους το παιδί τοποθετείται με τα πόδια να κρέμονται κάτω. Το ότι είναι πιο συνηθισμένοι ωστόσο, δε σημαίνει ότι είναι καλύτεροι.

Σε σχέση με τους συνηθισμένους, συμβατικούς, μάρσιπους, οι μάρσιποι αγκαλιάς (slings) έχουν πολλά πλεονεκτήματα:

Σε slings, τα μωρά είναι πάντα σε φυσικές στάσεις, ξαπλωμένα και υποστηριγμένα πλήρως ή άνετα καθισμένα με τα πόδια ανοιχτά, (που είναι η καταλληλότερη στάση, πιο εργονομική, τέλεια για τα ισχία του μωρού).

Το μαλακό ύφασμα των μάρσιπων αγκαλιάς προσαρμόζεται όπως πρέπει γύρω απ' το μωρό, στηρίζοντάς το σωστά, χωρίς να το αναγκάζει να βρίσκεται σε άβολες στάσεις (π.χ. με τα πόδια να κρέμονται κάτω ή με την πλάτη αφύσικα τεντωμένη).

διαβάστε περισσότερα: Σπονδυλική στήλη και αναπνοή στα νεογέννητα μωράκια

newborn_baby_cradle_sling

Γενικά, σωστοί μάρσιπποι είναι εκείνοι που "μιμούνται" τον τρόπο που θα κρατούσαμε το παιδί μας αγκαλιά, μπροστά ή στο πλάι.
Φανταστείτε πού θα νιώθατε εσείς πιο άνετα: ξαπλωμένοι σε μια αιώρα (sling) ή "κρεμασμένοι" από τον καβάλο σε ένα αερόστατο (συμβατικός μάρσιππος);

Ακόμα, οι μάρσιπποι αγκαλιάς (slings) είναι πολύ πιο εύχρηστοι από τους συνηθισμένους κάθετους μάρσιππους (που έχουν ένα σωρό λουριά και κουμπιά και αγκράφες). Το να «φορέσεις» το μωρό σου με slings είναι θέμα δευτερολέπτων.

Οι συμβατικοί κάθετοι μάρσιπποι έχουν όριο ηλικίας περίπου τους 6 μήνες. Σε μάρσιππο αγκαλιάς (sling) μπορείς να φοράς το παιδί σου μέχρι 3 χρονών τουλάχιστον.

Με τους συνηθισμένους μάρσιππους είναι λίγες οι θέσεις που μπορείς να έχεις το μωρό και συνήθως είναι πάντα σε «όρθια» στάση. Με μάρσιππο αγκαλιάς (sling) όμως μπορείς να «φορέσεις» το μωρό σου ξαπλωμένο, όρθιο, μπροστά, στο πλάι, οι δυνατότητες είναι πολλές.

Απλά, δες τα παραπάνω σαν τροφή για σκέψη την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να αγοράσεις ένα μάρσιππο, για το μωρό σου ή για δώρο...

διαβάστε περισσότερα: Συγκρίσεις μάρσιπων

Τι προσφέρει στη μαμά;

Ταξίδι με δύο παιδιά με mei tai, και στον πύργο του Άιφελ, όπου δεν πάει καρότσι!Μπορεί να κάνει δουλειές, να μαγειρέψει, να ασχοληθεί με τον κήπο, ακόμα και να χορέψει ενώ ταυτόχρονα ηρεμεί το μωράκι της και του προσφέρει ερεθίσματα για μάθηση.

Μπορεί να θηλάσει με ελεύθερα χέρια ενώ μιλάει στο τηλέφωνο ή ψωνίζει.

Μπορεί να έχει το μωρό της κοντά της και ευχαριστημένο και να παίζει με το μεγαλύτερο παιδί της

Mπορεί να πάει με το μωρό της όπου δεν πάει καρότσι, σε σκάλες, στους στενούς διαδρόμους του supermarket, στα χιόνια, σε έκθεση στο μουσείο, στην παραλία...

Φορώντας το μωρό της η μαμά έχει τον πιο υπέροχο τρόπο να "συνδεθεί" μαζί του και να του προσφέρει τα ερεθίσματα που χρειάζεται, χωρίς την ανάγκη λεκτικής επικοινωνίας. Αυτό βοηθάει πολύ και τις μαμάδες που έχουν επιλόχεια κατάθλιψη.

Ειδικά οι εργαζόμενες μητέρες που λείπουν αρκετές ώρες απ' το σπίτι, έχουν την ευκαιρία να δώσουν στο παιδί τους την αγκαλιά που ζητά όταν επιστρέφουν, εύκολα και άνετα!

διάβασε περισσότερα: Τι μπορείς να κάνεις με το νεογέννητο μωρό σου μαζί!

Τι προσφέρει στο μωρό;

Μαγειρεύοντας με το μωρόΤα μωρά κλαίνε λιγότερο όταν τα «φοράμε». Έρευνες έδειξαν ότι τα μωρά που οι γονείς τους τα φοράνε κλαίνε (κατά μέσο όρο) 43% λιγότερο συνολικά και 54% λιγότερο τις απογευματινές-βραδυνές ώρες.

Βοηθάμε τη νοητική τους ανάπτυξη. Τα μωρά περνούν περισσότερο χρόνο σε κατάσταση «ήσυχης εγρήγορσης» όταν τα φοράμε, δηλαδή την ιδανική κατάσταση για μάθηση. Οι αισθήσεις τους ερεθίζονται με τον καλύτερο τρόπο. Τα μωρά απ' την αγκαλιά βλέπουν τον κόσμο όπως τον βλέπουμε κι εμείς, και όχι το ταβάνι πάνω απ' την κούνια ή τα γόνατα των μεγάλων απ' το καρότσι. Και αυτά τα ερεθίσματα ευνοούν την πνευματική τους ανάπτυξη.

Ο μπαμπάς με τα μωρά τουΒοηθάμε τη συναισθηματική τους ανάπτυξη. Τα μωρά μπορούν άμεσα να αναπτύξουν μια αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης όταν τα φοράμε.

Βοηθάμε τη σωματική τους ανάπτυξη. Τα μωρά "βρίσκουν το ρυθμό τους" πολύ γρηγορότερα όταν τα φοράμε, καταφέρνουν να προσαρμοστούν ευκολότερα στη ζωή "έξω απ' τη μήτρα"!

Το babywearing είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος για τους γονείς να βοηθήσουν το μωρό τους να νιώθει άνετα όταν περνάει αρκετό χρόνο με άλλους ανθρώπους (π.χ. νταντά, γιαγιά, κλπ.). Έχοντας συνηθίσει να είναι μέσα στο sling, το μωρό έχει περισσότερες πιθανότητες να νιώθει οικεία και άνετα ακόμα κι αν το "φοράει" κάποιος άλλος απ' τη μαμά του!

διαβάστε επίσης: Η γνώμη όσων φοράνε τα μωρά τους σε μάρσιπο Αστεράκι

Ειδικές περιπτώσεις

Μωράκι 15 ημερών σε ring slingΈρευνες σε πρόωρα μωράκια έδειξαν ότι όταν οι μαμάδες τους τα "φοράνε", παίρνουν περισσότερο βάρος από μωράκια που δεν απολαμβάνουν αυτή τη "ζεστασιά".

Το να φοράς το μωρό σου βοηθάει σε περιπτώσεις παλινδρόμησης: τα μωρά μπορούν να είναι σε όρθια θέση (και να θηλάζουν σε όρθια θέση) ελαχιστοποιώντας έτσι προβλήματα παλινδρόμησης και βοηθώντας πάρα πολύ σε κολικούς, κλπ.

Γονείς διδύμων ή δύο παιδιών με μικρή διαφορά ηλικίας βρίσκουν πολύτιμο βοηθό τους το babywearing. Το να φοράς δύο μωρά ταυτόχρονα, να θηλάζεις δύο μωρά με ελεύθερα χέρια, να φοράς το μωρό σου καθώς ασχολείσαι με το μεγαλύτερο παιδί σου είναι λύσεις που σίγουρα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη!

Τα παιδιά με αναπηρία ή νοητική υστέρηση ωφελούνται ιδιαίτερα από το babywearing. Οι γονείς παιδιών με αναπηρία, νοητική υστέρηση, ή απλά με υψηλές απαιτήσεις, συχνά δίνουν πολύ από το χρόνο και από τα χρήματά τους στην προσπάθεια να προσφέρουν στα παιδιά τους τα ιδιαίτερα ερεθίσματα που έχουν ανάγκη. Ένας υπέροχος, πανεύκολος και οικονομικός τρόπος είναι το babywearing! Ας σκεφτούμε τα ερεθίσματα που δέχεται το παιδί όταν το φοράμε: ακούει ό,τι ακούμε, βλέπει ό,τι βλέπουμε, κινείται όπως κινούμαστε, γιατί βλέπει συνεχώς το πρόσωπό μας, είναι κοντά στα μάτια μας, στα αυτιά μας, στο στόμα μας, κοντά μας. Το παιδί είναι σε συνεχή φυσική επαφή.

Αγκαλιά χωρίς η μαμά να κουράζεται, μετά από εγχείρησηΓονείς με κινητικά προβλήματα μπορούν επίσης να βρουν μια σημαντική βοήθεια στο babywearing. Αν χρησιμοποιούν αναπηρική πολυθρόνα, ή βρίσκονται σε μια κατάσταση που τους εμποδίζει (προσωρινά ή μόνιμα) από το να περπατούν, μπορούν να έχουν το μωράκι τους αγκαλιά, ξεκούραστα και άνετα, και τα χέρια τους ελεύθερα για την κίνησή τους.

Σημείωση: Η γλυκιά μανούλα της φωτογραφίας, χρειάζεται να μένει καθιστή για ένα διάστημα. Φοράει το νεογέννητο αγοράκι της μετά από δύσκολη εγχείρηση, και χαμογελά! Το sling της τη βοηθά να μην κουράζεται πολύ.
Χαίρομαι πολύ που είναι και πάλι όρθια και δυνατή, με το μωράκι της στην αγκαλιά της!

διαβάστε περισσότερα: To babywearing σε ειδικές περιπτώσεις

Στα οφέλη του babywearing αναφέρεται και ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης, (ΜRCPCH DCH IBCLC), στο βιβλίο του "Προικισμένα μωρά, εμπευσμένοι γονείς - για μια άλλη προσχολική ηλικία", όπου κάνει θετικά σχόλια για την τέχνη να φοράμε το μωρό μας και τη δύναμη της αγκαλιάς.

 

 

Χαρούμενα μωρά

 

Άνετοι γονείς

 

Βολικό και εύκολο

 

Ιδανική λύση