Μύθοι σχετικά με το babywearing

Οι συχνότεροι φόβοι σχετικά με το babywearing είναι στην πραγματικότητα μύθοι και απέχουν πολύ απ' την πραγματική εικόνα. Τα μωρά δεν κακομαθαίνουν στην αγκαλιά μας και το babywearing δεν είναι με κανένα τρόπο εμπόδιο στην ανάπτυξή τους.

Μήπως θα "κακομάθω" το μωρό μου αν το φοράω;

Το μωράκι έχει ανάγκη αγκαλιάΌχι! Είναι αδύνατο να "κακομάθεις" ένα μωρό, γιατί ο μόνος τρόπος που ξέρει για να τραβήξει την προσοχή σου είναι το κλάμα. Η ανάγκη για επαφή και ασφάλεια είναι μια από τις βασικότερες που έχει το μωρό σου και πρέπει απλά και φυσικά να ικανοποιείται. Έρευνες έδειξαν ότι όσο λιγότερο κλαίει ένα μωρό κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, τόσο λιγότερο θα κλαίει και αργότερα! Και δες αυτό:
Τα μωρά που περνούν αρκετές ώρες της ημέρας σε sling κλαίνε λιγότερο συνολικά κατά 43% και τη νύχτα κατά 54%.

Hunziker, U. A. and Barr, R, G. (1986). Increased carrying reduces infant crying: a randomized controlled trial. Pediatrics, 77, 641-8

Ακόμα, σε κοινωνίες όπου το να φοράς το μωρό σου είναι το συνηθισμένο (και τα μωρά περνούν σχεδόν το σύνολο της ημέρας σε κάποιο μάρσιππο αγκαλιάς), τα μωρά κλαίνε λιγότερο από ότι σε κοινωνίες όπου το babywearing δεν συνηθίζεται.

Barr, R. G. (1990). The Early Crying Paradox: A Modest Proposal. Human Nature, 1, 355-389
Lee, K. (1994). The crying pattern of Korean infants and related factors. Developmental Medicine and Child Neurology, 36, 601-7.
LeVine, R.A., LeVine, S., Dixon, S., Richman, A., Leiderman, P.H., Keefer, C. and Brazelton, T.B. (1994). Child Care and Culture: Lessons from Africa. Cambridge: Cambridge University Press.

διαβάστε περισσότερα: "Η αγκαλιά είναι φυσικό ένστικτο!"

Μήπως το παιδί μου θα αργήσει να περπατήσει αν το φοράω;

Το αντίθετο! Η κίνηση που περιλαμβάνεται εξ' ορισμού στο babywearing βοηθάει Μωρό που κοιμάται σε pouchτη σωματική και κινητική ανάπτυξη του παιδιού. Ακόμα, τα μωρά που περνούν αρκετό χρόνο σε μάρσιππο αγκαλιάς γίνονται πιο ανεξάρτητα σε μικρότερη ηλικία. Αναπτύσσουν γρήγορα μια αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης και είναι πιθανότερο να αναπτύξουν σύντομα και σταθερά δεσμούς με τους ανθρώπους που τα φοράνε. Είναι έτσι πρόθυμα να κάνουν με σιγουριά τα πρώτα τους βήματα όταν έρθει η ώρα!

Anisfeld, E., Casper, V., Nozyce, M. and Cunningham, N. (1990). Does infant carrying promote attachment? An experimental study of the effects of increased physical contact on the development of attachment. Child Development, 61, 1617-1627

Whiting, J. W. M. (1981). Environmental constraints on infant care practices. In R. H. Munroe, R. L. Munroe & B. B. Whiting (Eds.), Handbook of cross-cultural human development, New York: Garland STPM Press.

διαβάστε περισσότερα: "Με ερεθίσματα για το μωράκι μας"

Βλέπω κόκκινα σημάδια στα πόδια του μωρού εκεί που ακουμπούν στο sling, μήπως αυτό είναι κακό;

Μωρό που συνεχίζει τον ύπνο του μετά από βόλτα με mei taiΌχι! Σκέψου πως κόκκινα σημάδια μπορεί να δεις και στα μαγουλάκια ενός μωρού που κοιμόταν άνετα στο σεντόνι ή στο μαξιλάρι! Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με άνετα βαμβακερά καλτσάκια!
Φαντάσου πως κάθεσαι με το μαγιώ σε μια ψάθινη καρέκλα: όταν σηκωθείς θα έχεις πιθανότατα κόκκινα σημάδια στα πόδια σου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όση ώρα καθόσουν δεν ένιωθες άνετα.
Πάντως, ένας τρόπος να αποφύγεις τα κόκκινα σημάδια στα αφράτα μπουτάκια είναι να βεβαιώνεσαι ότι φοράς το sling σου σωστά (να προσέχεις ώστε ο πωπός να είναι τουλάχιστον στο ίδιο ύψος με τα γόνατα του μωρού ή χαμηλότερα. Έτσι δεν μπαίνει σχεδόν καθόλου βάρος στα πόδια του μωρού).
Σε κάθε περίπτωση, εμπιστεύσου το μωρό σου: θα σου δώσει να καταλάβεις αν δεν νιώθει άνετα!

Δείτε το παρακάτω βίντεο που εξηγεί πολύ καλά πώς νιώθει το μωρό σε μάρσιπο αγκαλιάς: