Γενικές οδηγίες για να φορέσεις το μωρό σου με άνεση και ασφάλεια σε μάρσιπο αγκαλιάς

Σημαντική σημείωση: Εκτός απ' τις οδηγίες που συνοδεύουν όλα τα Αστεράκια και από κάποια βιντεάκια που θα βρεις σ' αυτό το site, υπάρχουν ειδικά εκπαιδευτικά βίντεο με οδηγίες που είναι ΜΟΝΟ για τα Αστεράκια. Δεν υπάρχουν σ' αυτό το site, δεν είναι public στο youtube. Για να τα δεις, επικοινώνησε μαζί μας με τα στοιχεία της αγοράς σου και θα σου τα στείλουμε. Σου θυμίζουμε επίσης ότι εκτός από τα ραντεβού για εκπαίδευση, μπορούμε να δούμε μαζί ό,τι σε προβληματίζει και με βιντεοκλήση (από skype, facebook, viber, κλπ).

Θυμήσου πως για οτιδήποτε σε προβληματίζει σχετικά με το πώς να φοράς το μωρό σου, θα χαρούμε πολύ να βοηθήσουμε. Δες τι είπαν στο τέλος του χρόνου οι μαμάδες και οι μπαμπάδες που ζήτησαν βοήθεια και έλυσαν τις απορίες τους:

Τι πρέπει να προσέξω όταν φοράω το μωρό μου;

Σωστό ντύσιμο ανάλογα με την εποχή"Μαμά, πώς είναι ο καιρός;"
Είναι συνηθισμένος ο κίνδυνος υπερθέρμανσης μωρών σε μάρσιππους αγκαλιάς. Μην ξεχνάς ότι το μωρό στο μάρσιππο νιώθει τη ζέστη του σώματός σου και ότι το ύφασμα του μάρσιππου μετράει σαν ένα στρώμα ρουχισμού. Αν πάλι κάνει πολύ κρύο, πρόσεξε το κεφαλάκι και τα ποδαράκια του μωρού, τα οποία είναι συνήθως εκτεθειμένα και πρέπει να τα καλύψεις παραπάνω.

"Μαμά, πότε θα φάμε;"
Τα μωράκια ηρεμούν στο μάρσιππο αγκαλιάς και είναι πολύ συνηθισμένο να κοιμούνται σ' αυτό. Βεβαιώσου (ειδικά για τα νεογέννητα) ότι τρώνε αρκετά και ότι δεν κοιμούνται υπερβολικά πολύ και δεν προτιμούν τον υπνάκο τους από το φαγητό τους!

Σωστή τοποθέτηση, ειδικά για νεογέννητα μωρά"Μαμά, πρόσεχε με!"
Οι μάρσιποι αγκαλιάς είναι απόλυτα ασφαλείς αρκεί να χρησιμοποιούνται σωστά. Βεβαιώσου ότι ακολουθείς σωστά τις οδηγίες για την κάθε θέση όσο φοράς το μωρό σου και έλεγξε ξανά ότι όλα είναι εντάξει αφού τελειώσεις.

Να χρησιμοποιείς μόνο τη θέση που είναι κατάλληλη για την ηλικία του μωρού σου κάθε φορά ανεξάρτητα από τον τύπο sling που έχεις.

Η τοποθέτηση του νεογέννητου ιδιαίτερα πρέπει να γίνεται προσεκτικά (πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα δάχτυλο απόσταση ανάμεσα στο σαγόνι και το στήθος του μωρού, και πλήρης υποστήριξη του κεφαλιού).

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βεβαιώνεσαι ότι το μωρό σου αναπνέει ελεύθερα και ότι το πρόσωπό του δεν είναι ποτέ εντελώς καλυμμένο με ύφασμα. Μην παραλείψεις να διαβάσεις με προσοχή σχετικά με την επιλογή κατάλληλου μάρσιπου για την ασφάλεια του μωρού σου.

Διάλεξε προσεκτικά τις δραστηριότητές σου όταν φοράς το μωρό σου (μην ανεβαίνεις σε ποδήλατο/μηχανάκι φορώντας το μωρό σου, πρόσεχε πώς σκύβεις - λυγίζοντας τα γόνατα, όχι τη μέση, μην κρατάς ζεστά ποτά, μην οδηγείς...). Σε κάνει να νιώθεις άνετα, αλλά μην ξεχνάς ποτέ ότι φοράς το μωρό σου!

Να θυμάσαι πάντα ότι έχεις την ευθύνη για την ασφάλεια του μωρού σου και ότι θα πρέπει να προσέχεις όσο θα πρόσεχες με κάθε μάρσιππο ή όπως θα πρόσεχες αν απλά κρατούσες το μωρό σου αγκαλιά στα χέρια σου.

διαβάστε περισσότερα: "Σωστή και λάθος θέση με μάρσιπο αγκαλιάς"

Θα δυσκολευτώ να το μάθω;

Μαμά και μωρό αγκαλιάΕίναι εύκολο! Μη φοβάσαι, το να φορέσεις το μωρό σου είναι απλούστερο απ' όσο φαίνεται. Το babywearing είναι κάπως σαν να μαθαίνεις να φοράς τα παπούτσια σου. Όταν ήμασταν παιδιά, οι γονείς μας μας έμαθαν πώς να φοράμε τα παπούτσια μας σωστά. Να βάζουμε το σωστό παπούτσι στο σωστό πόδι, να τα φοράμε σωστά, να δένουμε με προσοχή τα κορδόνια μας ώστε να μη σκοντάψουμε. Και τώρα, το να φορέσουμε τα παπούτσια μας είναι κάτι πολύ απλό! Έτσι και στο babywearing, υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε, προκειμένου να είμαστε ασφαλείς, κι εμείς και τα παιδιά μας, με λίγη εξάσκηση όμως, είναι τελικά πολύ εύκολο!

διαβάστε περισσότερα: "Το babywearing είναι σαν να μαθαίνεις ποδήλατο"

Πού θα βρω οδηγίες;

Για το Αστεράκι σου, πέρα απ’ τις οδηγίες που θα έχει μέσα και απ’ τα βιντεάκια που θα βρεις στο site, υπάρχουν εκπαιδευτικά βιντεάκια, στα ελληνικά, που είναι κρυφά-κλειδωμένα, ο μόνος τρόπος να τα δεις είναι να τα λάβεις από μας. Επικοινώνησε μαζί μας για να σου τα στείλουμε!

διαβάστε περισσότερα: "Με προσοχή για άνεση και ασφάλεια για σένα και το μωρό σου"

Επικοινώνησε μαζί μας αν συναντήσεις οποιαδήποτε δυσκολία! Καλό babywearing!