Ασφάλεια για σένα και το μωρό σου σε μάρσιπο αγκαλιάς

Σε σχέση με τις αντοχές του υφάσματος και το χρόνο ζωής ενός sling
Έρχονται συχνά μαμάδες να με δουν, με slings που δανείστηκαν από φίλους ή που χρησιμοποιούσαν για χρόνια με το προηγούμενο μωρό τους. Και χαίρομαι πραγματικά που ευχαριστιέστε τα Αστεράκια σας και για τόσον καιρό! Κάποιες φορές όμως προβληματίζομαι σχετικά με το πόσο υπερεκτιμούμε την «αντοχή» ενός υφάσματος!

Ο,τιδήποτε κατασκευάζεται από ύφασμα και χρησιμοποιείται καθημερινά, κάποια στιγμή φτάνει στα όριά του, είτε πρόκειται για κάποιο αγαπημένο παιχνίδι, για κουβερτούλα, για πλενόμενη πάνα ή για μάρσιπο! Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους υφασμάτινους μάρσιπους αγκαλιάς: δεν έχουν κάποια μαγική ιδιότητα που δεν αφήνει το ύφασμα να «παλιώσει»! Τα υφάσματα από τα οποία φτιάχνονται καταπονούνται, φέρουν βάρος, πλένονται, στεγνώνονται και σιδερώνονται πολλές φορές στη διάρκεια ζωής τους και τελικά θα έρθει κάποια στιγμή που θα αρχίσουν να μην αντέχουν πια! Για χοντρά και δυνατά υφάσματα αυτό θέλει πολλά πολλά χρόνια αλλά για τα υφάσματα που είναι κατάλληλα για slings, αυτό ίσως να συμβεί συντομότερα, καθώς τα νήματα θα αρχίσουν να αδυνατίζουν.

Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα μάρσιπο αγκαλιάς, είτε είναι καινούριος είτε σας έχει δοθεί από άλλη μαμά που τον χρησιμοποιούσε με το μωρό της, βεβαιωθείτε ότι εξετάζετε τακτικά το sling σας σε όλη του την επιφάνεια, αναζητώντας «αδύναμα σημεία». Καταλαβαίνω πως ένα sling που χρησιμοποιήθηκε πολύ μπορεί να έχει μεγάλη συναισθηματική αξία (συχνά λέω πως τα μωρά μου «μεγάλωσαν μέσα σε κάποια συγκεκριμένα slings»), αλλά τελικά, όταν έρθει η στιγμή, ίσως είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε τον αγαπημένο σας μάρσιπο ως σεντονάκι, αν αρχίσει να σας δείχνει ότι ήρθε η ώρα να «βγει στη σύνταξη»!

Στην παραπάνω φωτογραφία, στα αριστερά φοράω τον νεογέννητο γιο μου σε ένα μεταξωτό sling. Ο Βασίλης μου ήταν τότε 17 ημερών. Στα δεξιά, τα παιδιά κάνουν πλάκα με τον μπαμπά τους, που φοράει το Βασίλη, τώρα 4 χρονών και 3 μηνών, στο ίδιο μεταξωτό sling που χρησιμοποιούσαμε και τότε! Αυτός ο μάρσιπος αγκαλιάς, έχει αντέξει πολλά, έχει πλυθεί άπειρες φορές, έχει περάσει από μικρο-εμετούς, διαρροές πάνας, λεκέδες μητρικού γάλακτος που ξέφυγαν από επιθέματα στήθους, καλοκαίρια και χειμώνες… Έχει «μεγαλώσει» και την κόρη μου (τώρα 2 χρονών και 8 μηνών) και μας βγάζει ακόμα ασπροπρόσωπους! Λίγα πράγματα έχω στην κατοχή μου με τόσο μεγάλη αξία για μένα όσο αυτό το μαύρο μεταξωτό sling που φτιάχτηκε το Φεβρουάριο του 2006!