Πώς να ΜΗ φορέσεις το μωρό σου! (κοιτώντας μπροστά με τα πόδια κάτω)

Στα μωράκια αρέσει συνήθως να κοιτάζουν "τον κόσμο" και συχνά κάποιοι γονείς φορούν τα μωρά τους με wrap στην παρακάτω θέση (με τα πόδια να κρέμονται τεντωμένα κάτω).

Σημείωση: Στις παρακάτω φωτογραφίες είμαι ήδη 7,5 μηνών έγκυος και ο Βασίλης μου είναι 17 κιλά! Ελπίζω όμως ότι μπορείς να δεις τα σημεία που κάνουν τη διαφορά στη σωστή και λάθος τοποθέτηση.

Αυτή η θέση είναι ΛΑΘΟΣ για πολλούς λόγους:

1. Το ύφασμα κάτω απ' τον πωπό του παιδιού δεν μπορεί να απλωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να πετύχουμε τη σωστή θέση: πόδια ανοιχτά και γόνατα ψηλά. Τα πόδια αναγκαστικά κρέμονται κάτω. Στην ουσία το μωρό κρέμεται απ' τον καβάλο ενώ όλο το βάρος πέφτει στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης του παιδιού.

2. Η μέση του παιδιού δεν υποστηρίζεται σωστά. Υπάρχει κίνδυνος να καμπυλώνει ανάποδα (κάπως σαν λόρδωση) και να πιέζεται στο στήθος σου ή στην κοιλιά σου. Καθώς η σπονδυλική στήλη στα μωρά δεν έχει αναπτύξει ακόμα τις 4 καμπύλες που έχει η σπονδυλική στήλη των ενηλίκων, θέλουμε κανονικά την πλάτη του μωρού σε φυσική, ελαφρώς καμπουριαστή θέση, που εδώ δεν επιτυγχάνεται.

3. Το μωρό κάθεται στο χαμηλότερο μέρος του κορμού του, με αποτέλεσμα πίεση στα γεννητικά όργανα (για τα αγοράκια).

4. Το μωρό κοιτάει μπροστά (έξω) ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ. Αν θελήσει να αποφύγει τα πολλά ερεθίσματα (ή να κοιμηθεί) δεν έχει τρόπο να το κάνει. Αυτό για πολύ μικρά μωράκια ειδικά μπορεί να είναι πολύ κουραστικό.

5. Καθώς το κέντρο βάρους δεν είναι πια στο σωστό σημείο (το μωρό δεν είναι σαν "ένα σώμα" με δικό σου, αλλά "κρέμεται" μπροστά του), η θέση αυτή δεν είναι και πολύ άνετη (ειδικά με μεγάλα μωρά) και ίσως ενοχλεί και τη δική σου μέση!

διάβασε περισσότερα: Σωστή θέση ποδιών για τα ισχία του μωρού

Αν θέλεις να φορέσεις το παιδί σου με τρόπο ώστε να κοιτάει μπροστά, μπορείς να δοκιμάσεις μια απ' τις ακόλουθες εναλλακτικές:

1. Τη θέση Βούδα (κατάλληλη για μωρά που στηρίζουν το κεφάλι τους) με wrap, στην οποία τα πόδια του μωρού είναι μέσα στο wrap.

 

2. Τη θέση ψηλά στην πλάτη(κατάλληλη για μωρά που στηρίζουν το κεφάλι τους) με wrap, από όπου το μωρό θα μπορεί να βλέπει πάνω απ' τον ώμο σου.

3. Τη θέση Βούδα (κατάλληλη για μωρά που στηρίζουν το κεφάλι τους) με mei tai, στην οποία τα πόδια του μωρού είναι μέσα ή έξω απ' το mei tai.

4. Τέλος, μπορείς να φορέσεις το μωρό σου με το διπλό σταυρό με τρόπο ώστε να κοιτάει έξω, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι τα γόνατά του είναι ψηλότερα απ' τον πωπό του, απλώνοντας καλά το οριζόντιο τμήμα του wrap σου κάτω απ' τον πωπό του μωρού.

Όπως βλέπεις σ' αυτές τις φωτογραφίες, τα γόνατα είναι ψηλά και τα πόδια είναι ανοιχτά, η πλάτη είναι ελαφρά στρογγυλή και το βάρος του μωρού ακουμπά στο στήθος της μαμάς (όχι μπροστά).

επιστροφή: Οδηγίες με wrap

volta-se-marsipo-wrap baby wrapped 2 Μεγάλο παιδί σε μάρσιπο wrap

Ο Βασίλης, στην πλάτη του μπαμπά του, σε μάρσιπο wrap