Mε μάρσιπο mei tai και το μωρό να κοιτάζει μπροστά

Η θέση αυτή είναι κατάλληλη για μωρά που μπορούν άνετα να στηρίζουν το κεφάλι τους (από 3 μηνών περίπου).

Η θέση αυτή, στην οποία το μωρό κοιτάζει προς τα έξω είναι αρκετά αμφιλεγόμενη. Διάβασε αυτό το άρθρο σχετικά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η θέση προς τα έξω (το γεγονός ότι το μωρό δε βλέπει τη μαμά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δέχεται πολλά ερεθίσματα βλέποντας προς τα έξω) δημιουργεί στρες, ειδικά στα μικρά μωράκια (overstimulation). Άλλες έρευνες υποστηρίζουν πως αυτό ισχύει μόνο για τα καρότσια και όχι για τους μάρσιπους (τότε το μωρό νιώθει τη μαμά). Αυτό είναι μάλλον θέμα προσωπικής απόφασης! Σε κάθε περίπτωση είναι μια θέση που δεν προτείνεται για πολλή ώρα - δες άλλωστε σ' αυτό το βίντεο έναν ακόμα λόγο γιατί αυτή τη θέση δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την άνεσή σου (αν φοράς το μωρό σου με τρόπο ώστε να κοιτάζει προς τα έξω, ίσως να κουράζεσαι γρηγορότερα απ’ ό,τι σε άλλες θέσεις).

1. Κράτησε το mei tai μπροστά σου από τις κοντές ράντες (της μέσης). Αν το mei tai σου έχει μια "καλή" όψη, τότε αυτή θα πρέπει τώρα να "βλέπει" τα πόδια σου. Για αυτή τη θέση θα χρειαστείς μάλλον να "κοντύνεις" το σώμα του mei tai σου, διπλώνοντας μια φορά τις ράντες πάνω στο σώμα.

2. Δέσε το mei tai γύρω απ' τη μέση σου, σαν ποδιά. Μπορείς να κάνεις κόμπο ή φιόγκο.

3. Κράτησε το μωρό σου μπροστά σου ώστε να κοιτάζει προς τα έξω. (Βεβαιώσου ότι το κρατάς από το πίσω μέρος των ποδιών, με την πλατούλα στρογγυλή και τα γόνατα ψηλά. Το βάρος του μωρού πρέπει να ακουμπά με την πλάτη στο στήθος σου, όχι μπροστά στο χέρι σου.)

4. Άνοιξε τα ποδαράκια του και σήκωσε το σώμα του mei tai σου ανάμεσά τους. (Αν χρειάζεται, μπορείς να "σουρώσεις" ελαφρά το σώμα του mei tai σου ώστε να χωράει ανάμεσα στα πόδια του μωρού).

5. Σήκωσε το mei tai σου μπροστά στο μωρό και ρίξε τις ράντες πίσω απ' τους ώμους σου. Τα γόνατα του μωρού πρέπει να είναι ψηλά και η πλάτη του στρογγυλή, ενώ το βάρος του θα ακουμπά στο σώμα σου (όχι μπροστά). Τα πόδια του μωρού δεν θα είναι εντελώς ανοιχτά, αλλά σε γωνία περίπου 90 μοιρών μεταξύ τους.

6. Θυμίσου ότι πρέπει ακόμα να στηρίζεις το μωράκι σου σε κάθε βήμα.

7. Κρατώντας με το ένα χέρι το μωρό σου πάνω απ' το mei tai, γύρνα το άλλο σου χέρι πίσω απ' την πλάτη σου και πιάσε τη ράντα που κρέμεται απ' τον αντίθετο ώμο σου. Οδήγησέ την μπροστά σου, γύρω απ' τη μέση σου και κράτησέ την εκεί.

8. Θ' αλλάξεις τώρα χέρια (αυτό που κρατάει τη ράντα θα στηρίζει το μωρό σου) και θα επαναλάβεις τα δύο προηγούμενα βήματα με το άλλο χέρι και την άλλη ράντα.

9. Οι ράντες θα είναι σταυρωμένες στην πλάτη σου. Βεβαιώσου ότι δεν έχουν στρίψει σε κανένα σημείο και ότι είναι καλά απλωμένες για να νιώθεις άνετα.

10. Φέρε τις ράντες μπροστά στο μωρό σου (ανάμεσα στο χέρι και το πόδι σε κάθε πλευρά) και τράβηξέ τες όσο χρειάζεται προκειμένου να ακουμπά η πλάτη του μωρού στο στήθος σου.

11. Μπορείς να δέσεις τις ράντες μπροστά στην κοιλιά του μωρού...

12. ... ή να τις στρίψεις μια φορά μεταξύ τους και να τις δέσεις πίσω απ' την πλάτη σου (περνώντας τες κάτω απ' τα πόδια του μωρού αυτή τη φορά).

13. Είστε έτοιμοι για βόλτες! Στα περισσότερα μωράκια η θέση αυτή αρέσει πάρα πολύ γιατί έχουν την ευκαιρία να κοιτάζουν τον κόσμο γύρω τους!

14. Πρόσεξε κάτι πολύ σημαντικό: τα πόδια του μωρού είναι ανοιχτά σε γωνία περίπου 90 μοιρών μεταξύ τους και τα γόνατά του είναι τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με τον πωπό του (ή και ψηλότερα).

15. Έτσι το μωράκι σου δεν "κρέμεται" μπροστά, αλλά "κάθεται" όμορφα, ακουμπώντας στο στήθος σου! Η πλατούλα του είναι σε φυσική θέση (όχι σε υπερέκταση) και το μωρό σου είναι άνετο!

Καλές βόλτες!

ή με τα χέρια του μωρού έξωbaby_facing_out_18Σημείωση: Αν το μωρό σου προτιμά να έχει τα χέρια του πάνω απ' το mei tai (ανάμεσα στις ράντες) και όχι από κάτω, μπορείς να τις δέσεις έτσι, αρκεί να προσέξεις το σώμα του mei tai να καλύπτει το σώμα του μωρού τουλάχιστον ως τις μασχάλες του.

Θα πρέπει επίσης και πάλι να προσέξεις ώστε τα γόνατα να είναι ψηλότερα απ' τον πωπό και το βάρος του μωρού να πέφτει με την πλάτη στο στήθος σου και όχι να στηρίζεται με το στήθος του στο μπροστινό μέρος του mei tai! 

Μωράκι 6 μηνών με τα πόδια έξω και κοιτάζοντας μπροστά σε μάρσιπο mei taiΤο μωρό βλέπει τον κόσμο απ' το μάρσιπο!" width="198" height="283" hspace="5" align="right" title="Το μωρό βλέπει τον κόσμο απ' το μάρσιπο! Ποδαράκια έξω και σωστή θέση για τα ισχία!Στις παραπάνω φωτογραφίες-οδηγίες, η Ρέα είναι ήδη 8,5 μηνών (στ' αριστερά η Ρέα είναι 6 μηνών, στα δεξιά η Ηλιάνα είναι 3 μηνών) και κάθεται στο mei tai κοιτάζοντας μπροστά, με τα πόδια έξω. Και πάλι, τα πόδια της δεν κρέμονται κάτω, ενώ το βάρος της μοιράζεται όμορφα παντού, σε μια θέση που είναι άνετη τόσο για το μωρό όσο και για μένα που τη φοράω!

Ωστόσο, το κέντρο βάρους σ' αυτή τη θέση μετατοπίζεται, καθώς το μωρό δεν είναι πλέον "ένα" με το σώμα σου αλλά εκτείνεται πέρα απ' αυτό.

Γι' αυτό το λόγο η θέση αυτή δεν θα είναι άνετη για πολλή ώρα με πολύ βαρύτερα μωρά. 

Αν ο λόγος που σου αρέσει αυτή η θέση είναι γιατί το μωρό σου θέλει να βλέπει έξω, τότε υπάρχουν πολύ καλύτερες θέσεις για να δοκιμάσετε. Μια ιδέα θα ήταν η θέση ψηλά στην πλάτη. Από εκεί το μωράκι θα βλέπει κι εσύ θα νιώθεις πάρα πολύ άνετα!

 Η θέση ψηλά στην πλάτη είναι μια καλή εναλλακτική για μωρό που θέλει να βλέπει

Στο παρακάτω βίντεο, η Ηλιάνα, 5 μηνών, στη θέση που κοιτάζει έξω με τα πόδια έξω:

Σημαντική σημείωση: Οι παραπάνω οδηγίες εφαρμόζονται μόνο με Αστεράκι mei tai. Iσχύουν με την προϋπόθεση να είναι Αστεράκι το mei tai σου, ώστε οι κάτω ράντες να έχουν τη σωστή γωνία και να μπορείς να τις χωρέσεις σωστά ανάμεσα στα πόδια του μωρού. Αν οι κάτω ράντες είναι ραμμένες εντελώς οριζόντια, ή με διαφορετική γωνία απ' αυτή που πρέπει, δεν μπορείς να κάνεις τη θέση που κοιτάζει προς τα έξω χωρίς να καταλήξεις σε λάθος τοποθέτηση για τη σπονδυλική στήλη και τα ισχία, γιατί το σώμα του mei tai θα "τεντώνει". Αντίστοιχες προϋποθέσεις υπάρχουν για τις διαστάσεις του mei tai σου, πρέπει να είναι όσο πρέπει ψηλό για να προσφέρει υποστήριξη αλλά και να μπορεί το παιδί να βλέπει, και όσο πρέπει φαρδύ για να χωράει ανάμεσα στα πόδια του μωρού στηρίζοντας σωστά τους ώμους του πάνω σου. Αντίστοιχες προϋποθέσεις ισχύουν για τη γωνία που έχουν οι πάνω ράντες. Πρέπει να είναι όσο πρέπει ανοιχτές για να στηρίζονται σωστά στους δικούς σου ώμους και ν' αφήνουν χώρο για το μωρό, αλλά και όσο πρέπει κλειστές για να μη γέρνει το μωρό μπροστά.Μωρό που βλέπει μπροστά σε μάρσιπο Αστεράκι

επιστροφή: Οδηγίες με mei tai