Πώς να φτιάξετε ένα wrap

Παρακάτω θα βρείτε οδηγίες για να φτιάξετε μόνοι σας ένα wrap για να φοράτε το μωρό σας. Αν χρειαστείτε οποιαδήποτε διευκρίνιση, επικοινωνήστε μαζί μου, θα χαρώ να βοηθήσω! Είναι πολύ εύκολο! Καλή τύχη!

Σημείωση: Οι οδηγίες αυτές προορίζονται μόνο για προσωπική χρήση. Ο στόχος μου είναι να δώσω τη δυνατότητα σε όσο περισσότερους γονείς γίνεται να φορούν τα μωρά τους ακόμη κι αν δεν μπορούν να αγοράσουν ένα sling.

διάβασε εδώ γιατί τα Αστεράκι Slings αξίζουν πολύ περισσότερο απ' όσο κοστίζουν.

Τι σύνθεση πρέπει να έχει το ύφασμα;

Χωρίς ράψιμο (αν δεν μπορείτε να ράψετε-στριφώσετε τις άκρες): 

Επιλέξτε ένα ύφασμα που δεν "ξεφτίζει" στις άκρες, ή που οι άκρες "γυρίζουν" (γίνονται ρολό) όταν κοπεί. Τέτοια υφάσματα θα μπορούσαν να είναι: μετρίου πάχους fleece (φλις), χοντρά (δυνατά) μακό, βαμβακερά ζέρσεϊ, βαμβακερή "γάζα" (όχι αυτή που βάζουμε στα τραύματα! αλλά το λεπτό αεριζόμενο ύφασμα που συχνά χρησιμοποιείται για κουρτίνες ή καλοκαιρινά ρούχα) κλπ.

Με ράψιμο (αν μπορείτε να ράψετε-στριφώσετε τις άκρες): 

Σχεδόν ό,τι ύφασμα και να διαλέξετε κάνει! Προτιμήστε κάποιο φυσικό ύφασμα, που να "αναπνέει". Αν διαλέξετε ένα ύφασμα με "τριβή" (δηλαδή να μη γλιστράει πολύ), θα σας διευκολύνει σε κάποιες θέσεις. Θα πρέπει να στριφώσετε όλες τις πλευρές (ή να χρησιμοποιήσετε κοπτοράπτη).

Ελαστικό ή σταθερό ύφασμα;

baby wrapped 2Τα ελαστικά υφάσματα είναι καταλληλότερα για νεογέννητα μωράκια ή γενικώς μωρά που δε ζυγίζουν πολύ. Είναι πολύ "άνετα" για το μωρό σας και σας επιτρέπουν να στηρίζετε το κεφαλάκι τους χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, ενώ τα νιώθετε σαν "δεύτερο δέρμα" πάνω σας.
Με ελαστικό ύφασμα μπορείτε επίσης να βάζετε και να βγάζετε το μωρό σας απ' το wrap χωρίς να χρειάζεται να το λύσετε.
Παρόλ' αυτά, όταν το μωράκι σας θ' αρχίσει να βαραίνει πολύ, θα διαπιστώσετε ότι ένα ελαστικό ύφασμα πρέπει να δεθεί πολύ προσεκτικά και "τεντωμένα" για να είναι άνετο, αλλιώς θα "βαραίνει" πολύ και θα σας κουράσει. Όσο πιο ελαστικό είναι το ύφασμα τόσο περισσότερη προσοχή θα χρειάζεται στο δέσιμο.
Επίσης, τα πολύ ελαστικά υφάσματα δεν είναι γενικά κατάλληλα για να φοράτε το μωρό σας στην πλάτη. Είναι μάλλον καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα σταθερό ύφασμα για αυτές τις θέσεις.

Τα "επαγγελματικά" wraps, που προορίζονται ειδικά για να φοράτε το μωρό σας και έχουν μελετηθεί για το σκοπό αυτό, έχουν το λεγόμενο diagonal stretch (διαγώνιο "τέντωμα"). Αυτό σημαίνει ότι ενώ είναι σταθερά στο μήκος και στο πλάτος τους, τεντώνουν στις γωνίες. Κάποια υφαντά υφάσματα έχουν αυτή τη διαγώνια ελαστικότητα. Θεωρητικά, αυτό το είδος υφάσματος προσφέρει την ιδανική στήριξη για το μωρό σας. Στην πράξη πάντως, αν δέσετε το wrap σας καλά και τεντωμένα αγκαλιάζοντας το μωράκι σας, οποιοδήποτε σταθερό ή λίγο ελαστικό ύφασμα μπορεί να είναι κατάλληλο.

Τι χρώμα;

rhea in burppositionΌ,τι σας αρέσει! Να έχετε υπόψη σας ότι ειδικά σε κάποιες θέσεις, φορώντας το μωρό σας σε wrap μπορεί να σημαίνει ότι η μπλούζα που φοράτε φαίνεται ελάχιστα και ότι μάλλον "φοράτε" το wrap κατά κύριο λόγο! Άρα φροντίστε να νιώθετε όμορφα με το χρώμα που θα διαλέξετε.
Το σίγουρο είναι ότι το ύφασμα που θα διαλέξετε πρέπει να φαίνεται με τα σωστά του χρώματα και από τις δύο όψεις. Ο τρόπος που θα το δέσετε θα έχει σαν αποτέλεσμα και οι δύο όψεις του υφάσματος να είναι ορατές, άρα μη διαλέξετε κάποιο ύφασμα με "καλή" και "ανάποδη".
Βρίσκω πως οι ρίγες (είτε οριζόντες είτε κάθετες) βοηθούν πολύ τους αρχάριους να δέσουν το wrap τους σωστά. Αν καταφέρετε να βρείτε ένα ριγέ ύφασμα στο οποίο και οι δύο όψεις είναι "καλές", είναι το ιδανικό για να ξεκινήσετε να μαθαίνετε!
Τέλος βεβαιωθείτε ότι το wrap σας πλένεται άνετα στο πλυντήριο! Αν όλα πάνε καλά θα το φοράτε συνέχεια και μπορεί να χρειαστεί να "ξεφορτωθείτε" πολλούς λεκέδες!

Χοντρό ή λεπτό ύφασμα;

Μαμά με το μωρό στην πλάτη, με καπέλα κάτω απ' τον ήλιο!Κατ' αρχήν πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις καιρικές συνθήκες. Στην Ελλάδα δεν κάνει ποτέ τόσο κρύο ώστε να χρειάζεστε ένα χοντρό fleece για το wrap σας. Θυμηθείτε άλλωστε ότι στις περισσότερες θέσεις το μωρό σας τυλίγεται περισσότερες από μία φορές με το ύφασμα (και αυτά μετρούν σαν στρώματα ρουχισμού!).

Πρέπει πάντως να σκεφτείτε ότι όσο πιο χοντρό είναι το ύφασμα τόσο πιο άνετο είναι. Ένα λεπτό ύφασμα ίσως σας "κόβει" σε σημεία πίεσης αν δεν προσέξετε πώς θα το δέσετε και θα το απλώσετε γύρω απ' το σώμα σας.

Γενικά ένας καλός κανόνας είναι ότι αν διαλέξετε λεπτό ύφασμα, καλό είναι να το φτιάξετε αρκετά φαρδύ. Έτσι θα το "απλώνετε" όσο χρειάζεται ώστε να είναι άνετο, ή θα λειτουργεί σαν "μαξιλαράκι" όταν θα είναι πολλές φορές διπλωμένο (π.χ. στους ώμους σας στη θέση ψηλά στην πλάτη). 

Τι πλάτος πρέπει να έχει το ύφασμα;

pshla_sthn_plath_6Εξαρτάται από τις θέσεις στις οποίες θα θέλετε να φοράτε το μωρό σας. Συνήθως το πλάτος μπορεί να κυμαίνεται από 50 εκατοστά μέχρι 75 εκατοστά. Μάλιστα, σε κάποιες θέσεις, ίσως είναι καλύτερα να διπλώσετε ένα πολύ φαρδύ wrap στη μέση. Με 50 εκατοστά για παράδειγμα μπορείτε κάλλιστα να φοράτε το μωρό σας στο διπλό σταυρό με οριζόντιο τμήμα στήριξης. Ωστόσο για να φορέσετε το μωρό σας ψηλά στην πλάτη, χρειάζεστε τουλάχιστον 70 εκατοστά πλάτος.

Τι μήκος πρέπει να έχει το ύφασμα;

Και πάλι εξαρτάται από τις θέσεις στις οποίες θα θέλετε να φοράτε το μωρό σας. Συνήθως 4,5 μέτρα είναι το κατάλληλο μήκος για όλες τις θέσεις και για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν κάποιος είναι ιδιαίτερα μεγαλόσωμος (πάνω από 1,80 και αρκετά βαρύς), ίσως χρειαστεί 5 μέτρα για όλες τις θέσεις. Και πάλι όμως θα μπορεί με 4,5 μέτρα να χρησιμοποιήσει το wrap του σε κάποιες θέσεις. Υπάρχουν θέσεις που μπορούν κάλλιστα να πραγματοποιηθούν με πολύ κοντύτερο ύφασμα, όπως ο απλός σταυρός.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αγοράσετε ύφασμα με μήκος 2 μέτρα με στόχο να το κόψετε στη μέση κατά μήκος και μετά να ράψετε τα δύο κομμάτια μεταξύ τους ώστε να έχετε ένα ύφασμα μήκους 4 μέτρων! Το wrap σας δεν πρέπει να έχει καμία ραφή γιατί θα ήταν μια ραφή που δέχεται βάρος και ένταση (και μάλιστα μεγάλη). Είναι σημαντικό το ύφασμά σας να έχει από την αρχή το σωστό μήκος, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα έχετε δύο wraps (αν το ύφασμα είναι διπλόφαρδο), ένα να φοράτε κι ένα να πλένετε, ή ένα για το μπαμπά κι ένα για τη μαμά! (Ακόμα καλύτερα, χαρίστε το wrap που σας περισσεύει σε μια φίλη και βοηθήστε κι εσείς να διαδοθεί το babywearing!)

Είστε τώρα έτοιμοι να μάθετε να το χρησιμοποιείτε!

δείτε εδώ οδηγίες: Πώς να φορέσετε το wrap σας!