Πώς να φτιάξετε ένα mei tai

Παρακάτω θα βρείτε οδηγίες για να φτιάξετε μόνοι σας ένα mei tai για να φοράτε το μωρό σας. Αν χρειαστείτε οποιαδήποτε διευκρίνιση, επικοινωνήστε μαζί μου, θα χαρώ να βοηθήσω! Είναι πολύ εύκολο! Καλή τύχη!

Σημείωση: Οι οδηγίες αυτές προορίζονται μόνο για προσωπική χρήση. Ο στόχος μου είναι να δώσω τη δυνατότητα σε όσο περισσότερους γονείς γίνεται να φορούν τα μωρά τους ακόμη κι αν δεν μπορούν να αγοράσουν ένα sling. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις οδηγίες προκειμένου να φτιάξετε slings προς πώληση.

διάβασε εδώ γιατί τα Αστεράκι Slings αξίζουν πολύ περισσότερο απ' όσο κοστίζουν.

Θα χρειαστείτε:

Copy of meitai_diy 001

Ύφασμα για τις ράντες (ράντες ώμων και ράντες μέσης) και το σώμα (μπροστά και πίσω). Το ύφασμα που θα χρησιμοποιήσετε για το mei tai σας πρέπει να είναι ανθεκτικό και πυκνής ύφανσης. Το ύφασμα που θα χρησιμοποιήσετε δεν πρέπει να έχει καθόλου ελαστικότητα. Ιδανικά υφάσματα για mei tais είναι τα βαμβακερά twill (στα ελληνικά εκτός από τουίλ λέγεται συχνά και δίμιτο, ή διαγονάλ και θα το γνωρίσετε απ' τη διαγώνια ύφανση που έχει, βαμβακερή καμπαρντίνα). Προτιμήστε σίγουρα βαμβακερά υφάσματα και αποφύγετε να φοράτε το μωρό σας με υφάσματα που δεν αναπνέουν!

Το ύφασμα που θα χρησιμοποιήσετε δεν είναι απαραίτητο να φαίνεται "καλό" κι απ' τις δυο όψεις, καθώς η μία μόνο όψη (καλή) θα φαίνεται όταν τελειώσετε. Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε υφάσματα διαφορετικού χρώματος για το μπροστινό μέρος και για την πλάτη ή για τις ράντες. 

Copy of meitai_diy 004

Για τις ράντες των ώμων: Το μήκος της ράντας που θα έχει το mei tai σας στους ώμους εξαρτάται απ' τις προτιμήσεις σας και το μέγεθός σας. Ράντες ώμων με μήκος 2,10 μ. συνήθως καλύπτουν τους περισσότερους ανθρώπους (αν είστε ιδιαίτερα ψηλός ή εύσωμος ίσως θέλετε να αυξήσετε το μήκος). Το πλάτος της ράντας εξαρτάται επίσης απ' τις προτιμήσεις σας και την άνεσή σας. Γενικά, φαρδύτερες ράντες είναι πιο άνετες (αλλά ζεστότερες και ίσως δυσκολότερες στο δέσιμο). Επίσης, όσο πιο στενή είναι η ράντα στους ώμους σας, τόσο περισσότερη μαλακή επένδυση (μαξιλαράκι) πρέπει να βάλετε. Για πολύ φαρδιές ράντες θα μπορούσατε και να μη βάλετε καθόλου επένδυση. Ένα άνετο τελικό φάρδος ράντας στον ώμο σας είναι περίπου 12-15 εκ. (τελικό σημαίνει αφού έχει διπλωθεί και ραφτεί, άρα το πλάτος του υφάσματος που θα κόψετε για κάθε ράντα θα πρέπει να είναι το διπλό, δηλαδή περίπου 25-32 εκ.). Συμπερασματικά, χρειάζεστε δύο μακρόστενα κομμάτια υφάσματος με διαστάσεις: 210 εκ. x 25 εκ. για τις ράντες των ώμων.

Για τις ράντες της μέσης: Και πάλι το μήκος και το πλάτος που θα έχουν οι ράντες στη μέση σας εξαρτάται απ' το μέγεθός σας και τις προτιμήσεις σας. Ένας καλός γενικός κανόνας είναι να έχουν περίπου το ίδιο πλάτος (θα μποορούσαν να είναι στενότερες) με τις ράντες των ώμων και το μισό μήκος. Ενδεικτικά σύμφωνα με τα παραπάνω, χρειάζεστε δύο κομμάτια υφάσματος με διαστάσεις 105 εκ. x 25 εκ. για τις ράντες της μέσης. Οι ράντες της μέσης δεν χρειάζονται επένδυση.

Copy of meitai_diy 002

Για το σώμα: Το σώμα του mei tai σας θα αποτελείται από δύο μέρη, το μπροστινό και την πλάτη. Θα μπορούσαν να είναι ίδιο χρώμα και ύφασμα ή διαφορετικό. Και πάλι το μήκος και το πλάτος εξαρτώνται απ' τις προτιμήσεις σας (και ίσως το μέγεθος του μωρού σας). Ωστόσο, με το δεδομένο ότι μπορείτε εύκολα να "μικρύνετε" το μήκος για ένα πολύ μικρό μωράκι διπλώνοντας τις ράντες της μέσης, καλό είναι το μήκος που θα επιλέξετε να καλύπτει και ένα μεγαλύτερο παιδί. Εγώ συνήθως κάνω ένα "στρογγυλεμένο" πάνω μέρος στα mei tais μου, το οποίο προσφέρει στήριξη σε μικρά μωράκια ή μωράκια που κοιμήθηκαν στην αγκαλιά της μαμάς τους και το οποίο διπλώνει προς τα έξω όταν δεν είναι απαραίτητο, γι' αυτό το μήκος του υφάσματος όταν το κόβω είναι 10 εκ. μεγαλύτερο απ' ό,τι θα ήταν αν έκοβα ένα παραλληλόγραμμο mei tai (χωρίς αυτό τη "στρογγυλεμένη" άκρη στο κεφάλι του μωρού). Χρησιμοποιώντας ενδεικτικές διαστάσεις λοιπόν, για το σώμα του mei tai σας χρειάζεστε δύο κομμάτια υφάσματος με διαστάσεις 62 εκ. x 45 εκ. (με στόχο να "στρογγυλέψετε" τις γωνίες στο πάνω μέρος, όπως στη φωτογραφία).

Copy of meitai_diy 005

Επένδυση (μαξιλαράκι) για τις ράντες των ώμων και το πάνω μέρος στο σώμα του mei tai σας. Όπως ήδη αναφέρθηκε, αυτή η μαλακή επένδυση είναι προαιρετική. Θα μπορούσε να είναι χοντρή βάτα (αν βρίσκετε μόνο λεπτή, μπορείτε να βάλετε δύο ή τρία στρώματα αν το προτιμάτε) ή χοντρό fleece ύφασμα (και πάλι θα μπορούσε να είναι περισσότερα από ένα στρώματα).

Για τις ράντες των ώμων: θα χρειαστείτε μαλακή επένδυση αν τις κάνετε σχετικά στενές, προκειμένου να μην πιέζουν τους ώμους σας όταν φοράτε το mei tai σας. To φάρδος τους θα πρέπει να είναι λίγο στενότερο απ' το τελικό φάρδος της ράντας και το μήκος (που πάντα εξαρτάται απ' τις προτιμήσεις και το μέγεθός σας) θα πρέπει να καλύπτει τους ώμους σας. Προσωπικά, μου αρέσει η επένδυση να καλύπτει και κάποιο μέρος απ' την πλάτη μου όταν φοράω το mei tai μου, γι' αυτό και η επένδυση που χρησιμοποιώ είναι σχετικά μακριά.
Χρησιμοποιώντας και πάλι ενδεικτικές διαστάσεις (και σύμφωνα με τις παραπάνω διαστάσεις για τις ράντες των ώμων), χρειάζεστε δύο κομμάτια χοντρής βάτας με διαστάσεις 40 εκ. x 11 εκ.

Για το πάνω μέρος του "σώματος": θα χρειαστείτε μαλακή επένδυση αν επιλέξετε να κάνετε τη "στρογγυλεμένη" πάνω άκρη για επιπλέον υποστήριξη. Το πλάτος της θα πρέπει να είναι λίγο μικρότερο απ' το πλάτος του "σώματος" του mei tai σας και το μήκος θα πρέπει να είναι λίγο λιγότερο απ' το μισό μήκος του. Χρησιμοποιώντας και πάλι ενδεικτικές διαστάσεις (και σύμφωνα με τις παραπάνω διαστάσεις για το σώμα του mei tai), χρειάζεστε ένα κομμάτι χοντρής βάτας με διαστάσεις 30 εκ. x 42 εκ. (από το οποίο επίσης θα κόψετε "στρογγυλεμένα" τις γωνίες).

Κλωστή που να ταιριάζει ή να κάνει αντίθεση. Χρησιμοποιήστε μόνο ανθεκτικές κλωστές! Εδώ η ποιότητα έχει σημασία! Παρόλο που σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες θα κάνετε πολλές ραφές ώστε να εξασφαλίσετε ασφάλεια, καλό είναι να διαλέξετε προσεκτικά την ποιότητα όλων των υλικών σας!

Ραπτομηχανή. Δεν είναι ανάγκη να είστε επαγγελματίας! Μια απλή ραπτομηχανή κάνει! Και αν δεν έχετε, ίσως μπορείτε να καθοδηγήσετε μια μοδίστρα, ή κάποιο συγγενή σας να σας βοηθήσουν!
Σημειώστε ότι επειδή το ύφασμα για το mei tai είναι σχετικά χοντρό και επειδή θα χρειαστεί να ράψετε πολλά στρώματα υφάσματος μαζί, ίσως πρέπει να επιλέξετε μια πιο χοντρή βελόνα απ' ότι συνήθως.

διαβάστε περισσότερα: Λεπτά υφάσματα για mei tai λόγω ζέστης;

Πώς θα φτιάξετε το mei tai σας:

(κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγέθυνση)

Α. Για να φτιάξετε τις ράντες των ώμων:

Copy of meitai_diy 006

1. Διπλώστε τη ράντα κατά μήκος (αν θέλετε σιδερώστε το δίπλωμα), ώστε να βλέπετε πού ακριβώς είναι η "μέση" της. Προσοχή, η "καλή" πλευρά του υφάσματος θα είναι εσωτερικά, θα βλέπετε δηλαδή την ανάποδη.

Copy of meitai_diy 014

2. Τοποθετήστε την επένδυση 15 - 20 εκ. από την άκρη της ράντας ("αρχή"). Μπορείτε αν θέλετε να την καρφιτσώσετε προσωρινά εκεί, αλλά προσέξτε να πιάσετε μόνο το ένα στρώμα υφάσματος.

Copy of meitai_diy 008Copy of meitai_diy 011

3. Ξεδιπλώστε προσωρινά τη ράντα και ράψτε την επένδυση εκεί όπου την τοποθετήσατε, με κάθετες ραφές στις δύο άκρες και στη μέση.

Copy of meitai_diy 010

4. Ξαναδιπλώστε τη ράντα. Προσέξτε και πάλι πως η επένδυση είναι ραμμένη μόνο στο ένα "στρώμα" υφάσματος.

Copy of meitai_diy 016

5. Στην συνέχεια γαζώστε το ανοιχτό μέρος του "διπλώματος", δηλαδή όλο το μήκος της ράντας, ώστε να κλείσει. (Μη γαζώσετε την μία άκρη της, αυτήν που ονομάσαμε "αρχή" λίγο πιο πάνω!)

Copy of meitai_diy 017

6. Η ράντα σας τώρα θα έχει τη μορφή "σωλήνα" και θα είναι φυσικά απ' την ανάποδη πλευρά.

Copy of meitai_diy 018

7. Καλό είναι να ράψετε την άκρη (το τέλος της ράντας) υπό γωνία, αυτό θα κάνει τη ράντα σας ομορφότερη και το δέσιμο των κόμπων ευκολότερο.

Copy of meitai_diy 021Copy of meitai_diy 019

8. Γυρίστε τώρα τη ράντα σας απ' την καλή πλευρά, ξεκινώντας απ' την "αρχή" και γυρνώντας σιγά-σιγά όλο το ύφασμα. Προσέξτε ιδιαίτερα πώς θα τη γυρίσετε στο σημείο που υπάρχει η επένδυση!

Copy of meitai_diy 022

9. Τώρα που η ράντα σας είναι γυρισμένη απ' την καλή πλευρά, σιδερώστε την προσεκτικά (η μια πλευρά κατά μήκος θα είναι η ραμμένη και η άλλη θα είναι διπλωμένη). Μη σιδερώσετε με μεγάλη πίεση πάνω στην επένδυση (θα είχε σαν αποτέλεσμα να μην είναι τόσο "αφράτη").

Copy of meitai_diy 024

10. Στη συνέχεια γαζώστε και πάλι όλη τη ράντα γύρω γύρω, περίπου 0,5 εκ. από την άκρη (topstitching).

Copy of meitai_diy 028

Βήματα 1-11 για την άλλη ράντα! 

11. Η αρχή και το τέλος της ραφής σας θα είναι οι κάθετες ραφές με τις οποίες ράψατε την επένδυση στο βήμα 3. (Η ράντα σας θα θυμίζει τώρα σ' αυτό το σημείο ράντα σχολικής σάκας!)Η πρώτη ράντα σας είναι έτοιμη! Επαναλάβετε τα ίδια βήματα ακριβώς για να φτιάξετε και την άλλη ράντα ώμου για το mei tai σας!

Β. Για να φτιάξετε τις ράντες της μέσης:

Copy of meitai_diy 006 (1)

Copy of meitai_diy 027

14. Για να φτιάξετε τις ράντες της μέσης, θα ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία με τις ράντες των ώμων, χωρίς όμως τα βήματα 2-4 και 12-13 (που αφορούν στην τοποθέτηση της επένδυσης). Δηλαδή: διπλώνετε κατά μήκος, γαζώνετε το ανοιχτό μέρος, γυρνάτε απ' την καλή, και γαζώνετε από πάνω όλη την περίμετρο! Εύκολο!

Γ. Για να ράψετε τις ράντες στο σώμα (πλάτη) του mei tai σας:

Copy of meitai_diy 031Copy of meitai_diy 032

Copy of meitai_diy 033

15. Στο κομμάτι του υφάσματος που θα χρησιμοποιήσετε ως την πλάτη του mei tai σας, διπλώστε και σιδερώστε τις γωνίες προς τα μέσα (σαν στρίφωμα), περίπου 1-1,5 εκ. Η καλή πλευρά του υφάσματος θα είναι από κάτω (θα βλέπετε την ανάποδη).

16. Το ίδιο θα κάνετε και στις "στρογγυλεμένες" γωνίες στο πάνω μέρος. (Θα μπορούσατε να διπλώσετε-σιδερώσετε όλη την περίμετρο του σώματος, αλλά αργότερα, όταν θα βάζετε το μπροστινό μέρος θα πρέπει να προσέξετε να γαζώσετε ακριβώς πάνω στην τσάκιση, οπότε ίσως είναι ευκολότερο προς το παρόν να διπλώσετε μόνο τις γωνίες).

Copy of meitai_diy 034

Copy of meitai_diy 038

17. Τοποθετήστε τώρα (και καρφιτσώστε) τις ράντες της μέσης στο κάτω μέρος του mei tai σας. Προσέξτε να βάλετε τουλάχιστον 7 εκ. από την άκρη της κάθε ράντας μέσα στο σώμα (μην τις βάλετε άκρη-άκρη δηλαδή).

Σημείωση: Θα μπορούσατε να τις βάλετε εντελώς οριζόντια ή υπό γωνία. Όταν θα φορέσετε το mei tai σας, θα διαπιστώσετε πως (ειδικά όταν φοράτε το μωρό σας στην πλάτη) οι ράντες κάνουν έτσι κι αλλιώς μια "γωνία" με το δέσιμο και το βάρος του μωρού, οπότε καλό είναι να "αποδεχτείτε" τη γωνία ως απαραίτητη! Εγώ βρίσκω πολύ άνετη μια γωνία περίπου 45 μοιρών για τις ράντες της μέσης.

(Προσοχή: η γωνία θα μπορούσε να είναι όσο οξεία ή αμβλεία σας βολεύει, αλλά οι δύο ράντες μεταξύ τους θα πρέπει να έχουν ακριβώς την ίδια γωνία, αλλιώς το mei tai σας θα "γέρνει" όταν το φοράτε και δεν θα είναι άνετο).

Στη φωτογραφία αριστερά βλέπουμε την "καλή" πλευρά του υφάσματος πάνω στη ράντα (διπλωμένη όπως τη φτιάξαμε στο βήμα 15).

Copy of meitai_diy 039

Copy of meitai_diy 040

Copy of meitai_diy 042

Copy of meitai_diy 046

18. Γαζώστε τώρα τη ράντα πάνω στο σώμα της πλάτης όσο μπορείτε πιο κοντά στη (διπλωμένη) άκρη της πλάτης. Θα είναι ευκολότερο να το κάνετε αν στη ραπτομηχανή βλέπετε την "καλή" πλευρά του υφάσματος. (Σημ.: Αργότερα θα κάνουμε πολλές ραφές ακόμα που θα κρατάνε τις ράντες στο σώμα του mei tai).

19. Τώρα θα κάνουμε "ραφές ενίσχυσης", που θα παίρνουν την ένταση απ' τις ράντες. Θα μπορούσαν να έχουν διάφορα σχήματα, αρκεί να υπάρχουν όλες οι "γωνίες" τραβήγματος. Το σχήμα που προτιμώ (και βρίσκω ότι καλύπτει πλήρως τις "τάσεις" που παίρνει το ύφασμα όταν το φοράω) είναι ένα ορθογώνιο με ένα Χ στη μέση και με "σκεπή" που ακολουθεί τη γωνία του σώματος.

Copy of meitai_diy 051

Copy of meitai_diy 053

20. Ακολουθήστε τα βήματα 17 και 18 και για τις ράντες των ώμων. Και πάλι η γωνία εξαρτάται απ' την άνεσή σας (βεβαιωθείτε όμως όπως και πριν ότι η γωνία είναι ίδια και για τις δύο ράντες). Γαζώστε τις ράντες στο σώμα της πλάτης.

21. Αυτή τη φορά, πριν τις ραφές ενίσχυσης, τοποθετήστε την επένδυση στο πάνω μέρος του σώματος (και κάτω απ' τις ράντες)...

Copy of meitai_diy 058

Copy of meitai_diy 060

22. ... ώστε να το "πιάσετε στη θέση του με τις ραφές ενίσχυσης.

23. Οι ραφές ενίσχυσης όπως φαίνονται απ' την καλή πλευρά του υφάσματος στην "πλάτη" του mei tai σας (θα είναι η εσωτερική πλευρά όταν το φοράτε, εκεί όπου θ' ακουμπάει την πλατούλα του το μωρό σας, οπότε δεν θα φαίνονται εξωτερικά).

Δ. Για να ενώσετε το μπροστινό μέρος με την πλάτη και να τελειώσετε το mei tai σας:

Copy of meitai_diy 061

Copy of meitai_diy 063

24. Τοποθετήστε το μπροστινό μέρος κάτω και την πλάτη (με τις ράντες ραμμένες) πάνω σ' αυτό. Προσοχή: θα βάλετε τα δύο υφάσματα καλή με καλή (οι καλές πλευρές εσωτερικά και οι ανάποδες θα φαίνονται).

25. Καρφιτσώστε αν θέλετε τα δύο υφάσματα μαζί. Προσοχή, δεν θα καρφιτσώσετε τα σημεία όπου είναι ραμμένες οι ράντες και δεν θα καρφιτσώσετε καθόλου την κάτω (οριζόντια) πλευρά.

Copy of meitai_diy 065

Copy of meitai_diy 066

26. Ράψτε τώρα το μπροστινό μέρος με την πλάτη σε όλες τις πλευρές που έχετε καρφιτσώσει (δηλαδή όχι τα σημεία όπου είναι ραμμένες οι ράντες και θα αφήσετε τελείως ανοιχτό το κάτω μέρος).

27. Στο πάνω (στρογγυλεμένο) μέρος, θα ράψετε μαζί και την επένδυση (ώστε να βεβαιωθείτε για άλλη μια φορά ότι δε θα φεύγει απ' τη θέση της (ειδικά μετά από πλύσιμο στο πλυντήριο!).

Copy of meitai_diy 067

Copy of meitai_diy 068

28. Είστε έτοιμοι να γυρίσετε το mei tai σας απ' την καλή, αλλά προηγουμένως, θα πρέπει να κάνετε μια μικρή προεργασία με το σίδερο που θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη στα επόμενα βήματα: Διπλώστε (και σιδερώστε) τα σημεία που δεν γαζώσατε, δηλαδή τα σημεία όπου είναι ραμμένες οι ράντες, ακολουθώντας τη ραφή που θα φαίνεται από κάτω.

29. Το ίδιο θα κάνετε με όλη την κάτω (οριζόντια) πλευρά, δίνοντας προσοχή στις γωνίες.

Copy of meitai_diy 070

Copy of meitai_diy 071

30. Γυρίστε τώρα το mei tai σας από την καλή πλευρά (θα το κάνετε εύκολα από το κάτω μέρος). Τραβήξτε τις ράντες έξω από τα ανοίγματα (που αφήσατε αγάζωτα γι' αυτό το σκοπό).

31. Η κάτω πλευρά είναι εντελώς ανοιχτή. Αν χρειάζεται, βάλετε το χέρι σας μέσα στο σώμα του mei tai και στρώστε καλά την επένδυση κάτω απ' τις ράντες.

Copy of meitai_diy 072

Copy of meitai_diy 074

32. Σιδερώστε προσεκτικά το mei tai σας (ειδικά τις άκρες). Μη σιδερώσετε με μεγάλη πίεση το πάνω μέρος (για να μη χαλάσετε την επένδυση).

33. Ράψτε όλα τα σημεία που είχατε αφήσει "ανοιχτά" προηγουμένως, δηλαδή το μπροστινό μέρος στα σημεία από όπου βγαίνουν οι ράντες, πιάνοντας μαζί τις ράντες και την πλάτη.

Copy of meitai_diy 075

Copy of meitai_diy 078

34. Το ίδιο θα κάνετε και στο κάτω μέρος. (Έχετε λοιπόν άλλη μια ραφή να συγκρατεί τις ράντες στη θέση τους και μάλιστα που πιάνει και τα δύο μέρη του "σώματος", το μπροστινό και την πλάτη).

35. Κλείνοντας το κάτω μέρος, θα προσέξετε να ευθυγραμμίζονται απόλυτα το μπροστινό μέρος με την πλάτη. Για τις γωνίες μπορείτε να έχετε ως "οδηγό" τη ραφή που φαίνεται από κάτω!

Copy of meitai_diy 081

Copy of meitai_diy 083

36. Τώρα γαζώστε περιμετρικά όλο το σώμα του mei tai, περίπου 0,5 εκ. από την άκρη (topstiching).

37. Η ραφή αυτή, εκτός από το ότι κάνει το mei tai σας να φαίνεται πιο όμορφο, είναι ακόμα μία ραφή που συγκρατεί τις ράντες στη θέση τους!

Copy of meitai_diy finished 1

Copy of meitai_diy finished 1

Το mei tai σας είναι έτοιμο! Με γεια σας και καλές βόλτες!

Σημείωση: Όπως ήδη αναφέρθηκε, θα μπορούσε το μπροστινό μέρος του σώματος να είναι διαφορετικό χρώμα από την πλάτη του!

Δοκιμάστε να βάλετε μια μικρή τσέπη ή όποιο άλλο σχέδιο σας αρέσει!

Σημείωση: Οι παραπάνω οδηγίες έχουν βασιστεί σε ένα βαθμό στις οδηγίες της Beth M., που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα της Jan Andreababywearing 001

δείτε εδώ οδηγίες: Πώς να φορέσετε το mei tai σας!