Θέση «Βούδας» (να κοιτάει μπροστά) – Pouch

Σημείωση: Στις παρακάτω φωτογραφίες είμαι ήδη 5 μηνών έγκυος και ο Βασίλης μου (15 κιλά) είναι πολύ μεγάλος για τη θέση αυτή! Χρησιμοποιώ μια ειδική κούκλα-μοντέλο!

Η θέση αυτή είναι κατάλληλη για μωράκια που στηρίζουν το κεφάλι τους (από 2-3 μηνών περίπου).

Η θέση αυτή, στην οποία το μωρό κοιτάζει προς τα έξω είναι αρκετά αμφιλεγόμενη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η θέση προς τα έξω (το γεγονός ότι το μωρό δε βλέπει τη μαμά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δέχεται πολλά ερεθίσματα βλέποντας προς τα έξω) δημιουργεί στρες, ειδικά στα μικρά μωράκια (overstimulation). Άλλες έρευνες υποστηρίζουν πως αυτό ισχύει μόνο για τα καρότσια και όχι για τους μάρσιπους (τότε το μωρό νιώθει τη μαμά). Αυτό είναι μάλλον θέμα προσωπικής απόφασης!

1. Φοράς το pouch σου σύμφωνα με τις οδηγίες, με τη ραφή μπροστά σου.

2. Παίρνεις το μωρό σου αγκαλίτσα και το κρατάς μπροστά σου, να κοιτάει προς τα έξω. "Διπλώνεις" τα ποδαράκια του στην κοιλιά του. (Προσέχεις ώστε η πλάτη του να ακουμπά στο στήθος σου, ώστε να μη γέρνει μπροστά).

3. Το κατεβάζεις σιγά-σιγά μέσα στο pouch, προσέχοντας ώστε να μπαίνει μέσα στην "τσέπη". Πρόσεξε πως ο πωπός του μωρού είναι το χαμηλότερο μέρος του μέσα στο pouch, ενώ τα ποδαράκια του είναι ψηλά, σταυρωμένα στην κοιλιά του (σαν "καθιστός Βούδας").

4. Ιδιαίτερα σ' αυτή τη θέση, πρέπει να προσέχεις πολύ όταν σκύβεις μπροστά. Καλό είναι να κρατάς με το ένα σου χέρι το μωράκι σου και να σκύβεις λυγίζοντας τα γόνατα και όχι τη μέση σου!
Αν νιώθεις ότι πρέπει το μωρό να είναι πιο κοντά σου, δοκίμασε το "κόλπο: γύρισμα του ώμου"!

Σ' εμάς μπορεί να φαίνονται κάπως "στριμωγμένα", αλλά σ' αυτή τη θέση τα μωράκια είναι πολύ ευχαριστημένα, γιατί έχουν την ευκαιρία να κοιτούν τον κόσμο γύρω τους. Είναι επίσης θέση που βοηθάει πολύ μωράκια με κολικούς.

Τα ποδαράκια του μωρού πρέπει να είναι σταυρωμένα ψηλά στην κοιλίτσα του.

επιστροφή: Οδηγίες με pouch