Ξαπλωτή θέση με pouch

Σημείωση: Έφτιαξα τις παρακάτω φωτογραφίες όταν ήμουν 5 μηνών έγκυος. Ο Βασίλης μου ήταν τότε 14 μηνών, ήδη πολύ μεγάλος γι' αυτή τη θέση! Χρησιμοποιώ μια ειδική κούκλα-μοντέλο για τις οδηγίες! 
Στη φωτογραφία που είναι στο τέλος αυτής της σελίδας φοράω τη Ρέα μου, το καινούριο μου μωράκι στην ξαπλωτή θέση με pouch! Ελπίζω ότι σύντομα θα βρω χρόνο να ανανεώσω αυτές τις οδηγίες!

Η θέση αυτή είναι κατάλληλη για μωράκια από την πρώτη μέρα μετά τη γέννησή τους. Μιμείται τον τρόπο που κρατάμε ένα νεογέννητο αγκαλιά και υποστηρίζει πλήρως το κεφαλάκι του μωρού.

Σε πολλά μωράκια αρέσει να κοιμούνται σ' αυτή τη θέση. Είναι επίσης μια από τις πιο εύκολες θέσεις για να θηλάσετε το μωράκι σας. Ωστόσο, σε πολλά μωρά δεν αρέσει η θέση αυτή, γιατί όπως είναι ξαπλωμένα και κοντά στο στήθος νιώθουν ότι θα φάνε... και αν δεν έρχεται φαϊ, δυσανασχετούν! Αν το μωρό σου είναι τέτοια περίπτωση, μην απογοητεύεσαι! Μπορείς να το θηλάσεις ξανά και να ξαναδοκιμάσεις αργότερα, ή να δοκιμάσεις την "όρθια" θέση.

1. Φοράς το pouch σου σύμφωνα με τις οδηγίες, με τη ραφή μπροστά σου.

2. Παίρνεις το μωρό σου αγκαλίτσα και το κρατάς "ξαπλωμένο" στο εσωτερικό του αγκώνα σου, με το ίδιο χέρι στο οποίο βρίσκεται περασμένο το pouch σου.

3. Το κατεβάζεις σιγά-σιγά μέσα στο pouch, προσέχοντας ώστε να μπαίνει μέσα στην «τσέπη» (την οποία μπορείς να "ανοίξεις" με το άλλο σου χέρι). Συνέχισε να υποστηρίζεις το κεφάλι του μωρού αν είναι νεογέννητο.

4. Καθώς θα «κατεβάζεις» το μωράκι σου, πιάσε με το χέρι σου την έξω πλευρά του pouch και τράβα την ελαφρά προς τα πάνω. (Προσπάθησε να είναι ο πωπός του χαμηλότερα από κάθε άλλο μέρος του σώματος). Η ραφή θα είναι στο πλάι του (περίπου στα πλευρά του).

5. Μετά, πάλι τραβώντας με το χέρι σου την έξω πλευρά του pouch, θα ακουμπήσεις το κεφαλάκι του μέσα στο pouch (στην τσέπη, αλλά κοντά στον ώμο σου) ώστε να στηρίζεται.

6. Στην ουσία το κεφαλάκι του θα ακουμπάει περισσότερο στην εξωτερική πλευρά του pouch. Έτσι το μωράκι σου είναι ημι-ξαπλωμένο, σε θέση που υποστηρίζει πλήρως τη σπονδυλική του στήλη

Σημαντική σημείωση: Τα πόδια του μωρού σ' αυτή τη θέση όταν την έχεις κάνει σωστά είναι και πάλι διπλωμένα σα βατραχάκι και όχι τεντωμένα και κλειστά. Ωστόσο, αν το μωρό σου έχει προδιάθεση για δυσπλασία ισχίων, ή κάποιο θέμα σφιχτών ή χαλαρών ισχίων, ή αν έχεις οδηγίες απ' το γιατρό σου να του φοράς δύο πάνες για να μένουν τα πόδια του ανοιχτά, τότε ίσως θα ήταν προτιμότερο να αποφύγεις αυτή τη θέση και να προτιμήσεις μια όρθια θέση.

Διάβασε περισσότερα: "Ανοιχτά πόδια στα μωράκια - Ισχία και δυσπλασία ισχίων"

 

Μωράκι σε μάρσιπο pouchΕπειδή το μωράκι σου είναι νεογέννητο, πρέπει να προσέξεις να μη διπλώνει το κεφαλάκι του με τέτοιο τρόπο ώστε το σαγόνι του να ακουμπάει στο στήθος του γιατί θα δυσκολεύεται να ανασάνει άνετα. Με τη σωστή τοποθέτηση του μωρού πρέπει να υπάρχει πάντα τουλάχιστον ένα δάχτυλο απόσταση από το σαγόνι στο στήθος του.

Αν το μωράκι σου είναι πολύ μικρό και νιώθεις ότι «χάνεται» πολύ βαθιά μέσα στο pouch, μπορείς να τραβήξεις τη μέσα πλευρά του pouch (αυτή που ακουμπάει στην κοιλιά σου) λίγο ψηλότερα. Έτσι η εξωτερική πλευρά θα χαμηλώσει.

Την πρώτη φορά που θα βάλεις το μωράκι σου στο pouch, προσπάθησε να έχει φάει και να είναι αλλαγμένο και ξεκούραστο. Αφού φορέσεις το "αστεράκι" σου, ξεκίνα να περπατάς (σχεδόν αμέσως). Θα του αρέσει πολύ και έτσι θα συνηθίσει ευκολότερα.

επιστροφή: Οδηγίες με pouch