Ψηλά στην πλάτη (μέθοδος “σακίδιο πλάτης”)

Η θέση αυτή είναι κατάλληλη για μωρά που μπορούν να στηρίζουν άνετα το κεφάλι τους (3 μηνών περίπου).

Σημείωση: Στις παρακάτω φωτογραφίες είμαι ήδη 6,5 μηνών έγκυος και ο Βασίλης μου είναι 15 κιλά! Ωστόσο αυτή εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο άνετες θέσεις που χρησιμοποιώ για να φοράω το μωρό μου!

Το wrap που χρησιμοποιώ σ' αυτές τις φωτογραφίες είναι ένα σταθερό ύφασμα, με μήκος 4,5 μέτρα και πλάτος περίπου 70 εκατοστά. Το πλάτος αυτό είναι το ελάχιστο που απαιτείται γι' αυτή τη θέση, μην τη δοκιμάσεις με στενότερο wrap! Θα μπορούσε ωστόσο να χρησιμοποιηθεί ένα πιο κοντό ύφασμα (2,5 με 3 μ. είναι αρκετά γι' αυτή τη θέση). Πρόσεξε αφού τελειώσεις να μην περισσεύει πολύ ύφασμα που κρέμεται μπροστά σου τόσο ώστε να υπάρχει κίνδυνος να μπερδευτεί στα πόδια σου, τύλιξέ το άλλη μια φορά γύρω σου αν χρειάζεται!

1. Βάλε το μωρό στην πλάτη σου, με όποιον τρόπο σε βολεύει καλύτερα. Το παιδί πρέπει να είναι ψηλά στην πλάτη σου (να μπορεί να φιλήσει το λαιμό σου), ειδικά αν είναι μικρό μωράκι.

2. Ο προτεινόμενος τρόπος για να βάλεις το παιδί στην πλάτη σε αυτή τη θέση είναι η μέθοδος "του Αη-Βασίλη", καθώς έτσι το παιδί έρχεται κατευθείαν στο σωστό ύψος και έχεις και το wrap ήδη γύρω του.

3. Πάρε το wrap σου και απλώστε το πάνω απ' το μωρό σου ώστε να το σκεπάζει από τις μασχάλες ως τα πόδια του. Τέντωσε το ύφασμα προς το έδαφος, αγκαλιάζοντας σφιχτά το μωρό σου ώστε να ακουμπά καλά στην πλάτη σου.

4. Τέντωσε καλά το wrap στην πλάτη του μωρού σου και φέρ' το κάτω απ' τον πωπό του προς το στήθος σου. Προσοχή: Αρκετό ύφασμα πρέπει να φτάνει κάτω απ' το πωπό του μωρού, και να μαζεύεται εκεί. Αν το ύφασμα μόλις που φτάνει στον πωπό του, το wrap σου δεν είναι αρκετά φαρδύ γι' αυτή τη θέση!

5. Πιάσε την κάτω άκρη (αυτή που είναι κάτω απ' τον πωπό του μωρού) και φέρ' την από μέσα, κοντά στο λαιμό σου, ώστε να παραμένει τεντωμένη. Αν σε βολεύει, μπορείς να στρίψεις μερικές φορές το ύφασμα στους ώμους σου (σχηματίζοντας "σχοινί" στο σημείο εκείνο) για να διατηρήσεις αυτό το τέντωμα.

6. Κάνε το ίδιο βήμα (5) και στην άλλη πλευρά. Στη συνέχεια πιάσε καλά τις δύο άκρες και τέντωσέ τες εναλλάξ, ώστε να βεβαιωθείς ότι το μωράκι σου ακουμπά καλά στην πλάτη σου και κανένα σημείο του wrap σου δεν είναι χαλαρό.

7. Κρατώντας πάντα τις άκρες και όλο το ύφασμα τεντωμένο, οδήγησε τις άκρες κάτω απ' τις μασχάλες σου προς την πλάτη σου.

8. Πέρασε τις ράντες πάνω απ' τα πόδια του μωρού σου πίσω στην πλάτη σου.

(βλ. εναλλακτικό τρόπο δεσίματος)

9. Σταύρωσέ τις άκρες εκεί, κάτω απ' τον πωπό του μωρού και πέρασέ τες κάτω απ' τα πόδια του αυτή τη φορά οδηγώντας τες μπροστά στη μέση σου.
(βλ. εναλλακτικό τρόπο δεσίματος)

10. Δέσε εκεί έναν κόμπο και είστε έτοιμοι για βόλτες!

Η θέση "σακίδιο πλάτης" είναι μια απ' τις πιο άνετες και πραγματικά πολύ γρήγορες μεθόδους για να φοράς το μωρό σου!

Νεογέννητο μωράκι στην πλάτη με μάρσιπο mei taiΗ Ρέα μου είναι μόλις 19 ημερών σ' αυτή τη φωτογραφία. Δεν κρατάει ακόμα το κεφάλι της, αλλά έχω τυλίξει το ύφασμα σε ρολό πίσω απ' τον αυχένα της, ώστε να της το στηρίζει. Τη φοράω επίσης πολύ ψηλά, ώστε να την ακούω και να νιώθω την αναπνοή της στο λαιμό μου.

Έτσι μπορεί κανείς να φορέσει και νεογέννητο μωράκι σ' αυτή τη θέση. Καλό θα ήταν πάντως την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσεις να είναι κάποιος μαζί σου και να προσέχει το μωρό σου σε κάθε βήμα!

 

 

 

Σημείωση: Όσο πιο μικρό είναι το μωράκι που φοράς σ' αυτή τη θέση, τόσο ψηλότερα στην πλάτη σου θα πρέπει να το τοποθετήσεις. Ένα μικρό μωράκι θα πρέπει να μπορεί να φιλήσει το πίσω μέρος του λαιμού σου και να ακουμπά στις ωμοπλάτες σου. Δες πως εδώ, έχω δέσει τις άκρες ψηλά, πάνω απ' το στήθος μου, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

 

Μαμά με το μωρό στην πλάτη, με καπέλα κάτω απ' τον ήλιο!Τα μεγαλύτερα παιδιά, όπως ο Βασίλης μου σ' αυτές τις φωτογραφίες, ίσως νιώθουν πιο άνετα χαμηλότερα, με τα πόδια τους ανοιχτά και τον πωπό χαμηλότερα απ' τα γόνατά τους. Μαμά και μωρό, περπατάμε στον ήλιο φορώντας τα καπέλα μας! Η Ρέα είναι 7 μηνών και το wrap είναι μια βαμβακερή γάζα!

Σημείωση: Για αυτή τη θέση ΔΕΝ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ελαστικό ύφασμα/wrap, διότι πολλά παιδάκια (ειδικά όσα είναι μεγαλύτερα από 6 μηνών) έχουν την τάση να γέρνουν προς τα πίσω. Παρόλο που υπάρχουν παραλλαγές αυτής της θέσης που αντιμετωπίζουν αυτό το "πρόβλημα", είναι σημαντικό το ύφασμα που χρησιμοποιείς να είναι σταθερό (όχι ελαστικό) προκειμένου να πετυχαίνεις το "τέντωμα" που απαιτείται στο πάνω μέρος.

επιστροφή: Οδηγίες με wrap