Διπλός σταυρός με οριζόντιο τμήμα στήριξης (με wrap από σταθερό ύφασμα)

Η θέση αυτή είναι κατάλληλη για νεογέννητα μωράκια. Είναι πολύ σταθερή και άνετη θέση και ιδανική για μωρά με παλινδρόμηση.

Το wrap που χρησιμοποιώ σ' αυτές τις φωτογραφίες είναι ένα σταθερό ύφασμα, με μήκος 4,8 μέτρα και πλάτος περίπου 70 εκατοστά. Αν το wrap σου είναι από ελαστικό ύφασμα, τότε είναι προτιμότερο να ακολουθήσεις τις οδηγίες που θα βρεις εδώ.

1. Κράτησε το κέντρο του υφάσματος μπροστά σου και άπλωσε τα χέρια σου αφήνοντας το ύφασμα να πέσει μπροστά σου. Στη συνέχεια τύλιξέ το γύρω απ' το στήθος σου προς την πλάτη σου.

2. Με το ένα χέρι κράτα το μπροστινό μέρος τεντωμένο και με το άλλο τύλιξε το ύφασμα γύρω απ' την πλάτη σου και φέρτο προς την αντίθετη πλευρά μπροστά σου.

3. Ρίξε αυτή την άκρη πάνω απ' τον ώμο και το μπράτσο σου. Βεβαιώσου ότι το ύφασμα δεν έχει στρίψει (διπλώσει) σε κανένα σημείο αλλά είναι καλά απλωμένο στην πλάτη σου.

4. Κάνε το ίδιο και από την άλλη πλευρά τυλίγοντας κι αυτή πίσω απ' τον πλάτη σου και προς τον ώμο σου.

5. Ρίξε και αυτή την άκρη πάνω απ' τον άλλο σου ώμο μπροστά σου.

6. Οι δυο πλευρές θα "σταυρώνουν" στην πλάτη σου σχηματίζοντας ένα Χ.

7. Τώρα θα έχεις τις δύο άκρες να κρέμονται απ' τους ώμους σου κάθετα μπροστά σου και ένα οριζόντιο τμήμα μπροστά στο στήθος σου, το οποίο θα ανοίξεις από το πάνω μέρος. Μέσα εκεί (ανάμεσα στο στήθος σου και το ύφασμα θα βάλεις το μωράκι σου).

8. Κράτησε το μωράκι σου ψηλά στον ώμο σου.

9. Άνοιξε με το ένα σου χέρι το ύφασμα μπροστά σου και κατέβασε σιγά σιγά το μωρό σου ανάμεσα σε σένα και στο ύφασμα, μέσα στο άνοιγμα.

10. Θα αφήσεις τα ποδαράκια του να βγουν από την κάτω πλευρά και θα ακουμπήσεις το μωράκι σου στο στήθος σου. Συνέχισε να υποστηρίζεις το κεφάλι του με το χέρι σου.

11. Κρατώντας με το ένα χέρι το μωρό σου, τράβηξε την άκρη του υφάσματος που είναι κοντά στο λαιμό σου. Αυτό θα σφίξει το ύφασμα κάτω απ' τη μασχάλη σου στην αντίθετη πλευρά (πάνω απ' τον ώμο του μωρού σου).

12. Τράβηξε τώρα την άλλη άκρη απ' την ίδια πλευρά (αυτή που είναι κοντά στο μπράτσο σου). Αυτό θα σφίξει το ύφασμα κάτω απ' το γόνατο του μωρού σου στην άλλη πλευρά.

13. Κάνε το ίδιο στην άλλη πλευρά. Η μια άκρη σφίγγει το ύφασμα και στον άλλο ώμο του μωρού.

14. Η άλλη άκρη σφίγγει το ύφασμα και κάτω απ' το άλλο γόνατο του μωρού. Έτσι το οριζόντιο τμήμα του υφάσματος αγκαλιάζει σφιχτά το μωράκι σου από παντού, σαν δεύτερο δέρμα.

15. Βεβαιώσου για άλλη μια φορά ότι έχεις τεντώσει καλά το wrap σου, κρατώντας με το ένα χέρι το μωρό και τραβώντας με το άλλο χέρι τις άκρες.

16. Κρατώντας τις δυο άκρες του wrap τεντωμένες μακριά σου θα πρέπει κανονικά να αρκεί ώστε να κρατάει το μωρό σου εκεί όπου το έχεις τοποθετήσει.

Τα ποδαράκια του πρέπει να είναι σχετικά ανοιχτά και τα γόνατα λυγισμένα και ψηλά, τουλάχιστον στο ίδιο ύψος με τον πωπό. Το κάτω μέρος του υφάσματος θα φτάνει τουλάχιστον ως πίσω απ' τα γόνατα. Το πάνω μέρος θα καλύπτει τουλάχιστον τον αυχένα του μωρού στηρίζοντας το κεφάλι του. Η κοιλιά του θα πρέπει να ακουμπά τη δική σου.

Απ' αυτό το σημείο υπάρχουν δύο τρόποι για να συνεχίσεις:

Α. Με "πλαϊνές" ράντες:

Αν το μωρό σου είναι νεογέννητο και πολύ ελαφρύ (ή αν το ύφασμα είναι πολύ ζεστό και δε θέλεις να "τυλιχτείς" πολύ!):

17. Κράτησε το ύφασμα καλά τεντωμένο και φέρε τις άκρες κάτω, δεξιά και αριστερά απ' το μωρό σου.

18. Σταύρωσε τις άκρες κάτω απ' τον πωπό του μωρού και οδήγησέ τες πίσω απ' την πλάτη σου όπου θα δέσεις έναν κόμπο. Εναλλακτικά, μπορείς να δέσεις τον κόμπο μπροστά, κάτω απ' τον πωπό του μωρού.

19. Μπορείς αν θέλεις να τυλίξεις το πάνω μέρος του υφάσματος σε "ρολό" πίσω απ' τον αυχένα του μωρού για καλύτερη στήριξη.

20. Είστε έτοιμοι για βότλες. Βεβαιώσου σε κάθε βήμα ότι τα ποδαράκια του παιδιού είναι ανοιχτά και ότι τα γόνατά του είναι ψηλότερα απ' τον πωπό του.

Β. Με απλωμένες άκρες σταυρωτά μπροστά σου:

Αν το μωρό σου είναι Αν το μωρό σου είναι βαρύ και χρειάζεσαι παραπάνω στήριξη:

... συνεχίζοντας από το βήμα 16:

17. Κράτησε τη μία άκρη τεντωμένη στο χέρι σου και άπλωσε την άλλη άκρη του υφάσματος καλά κάτω απ' το μωρό σου. Θα πρέπει να το ανοίξεις τόσο ώστε να φτάνει απ' το ένα γόνατο του μωρού ως το άλλο.

18. Πέρασε αυτή την άκρη κάτω απ' το πόδι του μωρού.

19. Κάνε το ίδιο και με την άλλη πλευρά. Οι δύο πλευρές θα σταυρώνουν κάτω απ' τον πωπό του μωρού σχηματίζοντας ένα Χ.

20. Όταν και οι δύο άκρες είναι καλά τεντωμένες και απλωμένες κάτω απ' το μωρό, οδήγησέ τες πίσω απ' την πλάτη σου.

21. Δέσε εκεί πίσω απ' την πλάτη σου έναν κόμπο.

22. Αν ο κόμπος στην πλάτη σου σε ενοχλεί (ή αν σκοπεύεις να κάθεσαι και σε πιέζει στη μέση) μπορείς να δέσεις το ύφασμα στο πλάι σου, πάνω απ' το γοφό σου. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να ξεκινήσεις όχι απ' το κέντρο του υφάσματος, αλλά ν' αφήσεις τη μια πλευρά λίγο μακρύτερη!

23. Είστε έτοιμοι για βόλτες.
Βεβαιώσου σε κάθε βήμα ότι τα ποδαράκια του παιδιού είναι ανοιχτά και ότι τα γόνατά του είναι ψηλότερα απ' τον πωπό του.

επιστροφή: Οδηγίες με wrap