Διπλός σταυρός με οριζόντιο τμήμα στήριξης (με wrap από ελαστικό ύφασμα)

Η θέση αυτή είναι κατάλληλη για νεογέννητα μωράκια. Είναι πολύ σταθερή και άνετη θέση και ιδανική για νεογέννητα μωράκια.

Το wrap που χρησιμοποιώ σ' αυτές τις φωτογραφίες είναι ένα ελαστικό ύφασμα, με μήκος 4,5 μέτρα και πλάτος περίπου 50 εκατοστά. Τα ελαστικά wraps είναι ιδανικά για νεογέννητα μωρά, καθώς μπορείς να έχεις το wrap μόνιμα δεμένo πάνω σου και να βάζεις/βγάζεις το μωρό. Ωστόσο, όταν το μωρό σου θ' αρχίσει να βαραίνει, ίσως είναι καλύτερα να μεταβείς σε ένα σταθερό wrap (π.χ. υφαντό) για μεγαλύτερη άνεση και καλύτερη υποστήριξη.  

1. Κράτησε το κέντρο του υφάσματος μπροστά σου και άπλωσε τα χέρια σου αφήνοντας το ύφασμα να πέσει μπροστά σου. Στη συνέχεια τύλιξέ το γύρω απ' το στήθος σου προς την πλάτη σου.

2. Με το ένα χέρι κράτα το μπροστινό μέρος τεντωμένο και με το άλλο τύλιξε το ύφασμα γύρω απ' την πλάτη σου και φέρτο προς την αντίθετη πλευρά πάνω απ' τον ώμο και το μπράτσο σου. Βεβαιώσου ότι το ύφασμα δεν έχει στρίψει (διπλώσει) σε κανένα σημείο αλλά είναι καλά απλωμένο στην πλάτη σου.

3. Κάνε το ίδιο και από την άλλη πλευρά τυλίγοντας κι αυτήν πίσω απ' τον πλάτη σου και προς τον ώμο σου. Οι δυο πλευρές θα "σταυρώνουν" στην πλάτη σου σχηματίζοντας ένα Χ.

4. Τώρα θα έχεις τις δύο άκρες να κρέμονται απ' τους ώμους σου κάθετα μπροστά σου και ένα οριζόντιο τμήμα μπροστά στο στήθος σου, το οποίο θα ανοίξεις από το πάνω μέρος.

5. Πέρασε και τις δύο άκρες μέσα απ' το οριζόντιο τμήμα και άφησέ τες να πέφτουν και πάλι κάτω.

6. Σταύρωσέ τες μπροστά σου, σχηματίζοντας εκεί ένα Χ (μέσα απ' το οριζόντιο τμήμα). Πρόσεξε να μην τις στρίψεις πουθενά.

7. Οδήγησε αυτές τις άκρες προς την πλάτη σου.

8. Μπορείς να δέσεις έναν κόμπο εκεί.

9. Μπροστά σου θα έχεις μόνο το οριζόντιο τμήμα και τις σταυρωμένες πλευρές κάτω απ' αυτό.

10. Μια άλλη εναλλακτική είναι να σταυρώσεις τις άκρες πίσω απ' την πλάτη σου...

11. ... και να τις φέρεις και πάλι μπροστά σου για να δέσεις τον κόμπο μπροστά στην κοιλιά σου. (Αυτό θα σε βολέψει περισσότερο αν το wrap σου είναι μακρύ και αν θέλεις να κάθεσαι άνετα χωρίς να σ' ενοχλεί ο κόμπος στην πλάτη σου).

12. Τώρα θα έχεις μπροστά σου το οριζόντιο τμήμα πάνω απ' τις σταυρωμένες άκρες του wrap.

13. Στο Χ που σχηματίζουν μπροστά σου θα καθήσει το μωρό σου.

14. Κράτησε το μωράκι σου ψηλά στον ώμο σου.

15. Αγνοώντας προσωρινά το οριζόντιο τμήμα, πέρασε το ένα ποδαράκι του μωρού κάτω απ' τη μια πλευρά του Χ και μέσα στη γωνία που σχηματίζεται.

16. Άλλαξε ώμο στηρίζοντας το μωράκι σου απ' την άλλη πλευρά.

17. Πέρασε και το άλλο ποδαράκι στην άλλη πλευρά του Χ. Οι δύο πλευρές θα σταυρώνουν ακριβώς κάτω απ' τον πωπό του μωρού σου και τα ποδαράκια του θα βγαίνουν από τα ανοίγματα.

18. Πιάσε τη μία πλευρά του Χ (την εσωτερική) και τέντωσε το ύφασμα καλά γύρω απ' το μωρό σου, τόσο στην πλάτη όσο και κάτω απ' τον πωπό του, ώστε το ύφασμα να φτάνει απ' το ένα γόνατο ως το άλλο, ανοίγοντας τα ποδαράκια του παιδιού καλά.

19. Κάνε το ίδιο και με την άλλη πλευρά (την εξωτερική). Τα γονατάκια του μωρού θα είναι λυγισμένα, τουλάχιστον στο ίδιο ύψος με τον πωπό

20. Μπορείς αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τη μια πλευρά για να στηρίξεις το κεφάλι του μωρού. Πιάσε τώρα το οριζόντιο τμήμα και πέρασέ το πάνω απ' τα πόδια του παιδιού.

21. Άπλωσέ το καλά ώστε να φτάσει κάτω απ' τον πωπό του και ως τους ώμους του.

22. Είστε έτοιμοι για βόλτες και το μωράκι σου είναι ασφαλές!

Βεβαιώσου πως τα ποδαράκια του παιδιού είναι ανοιχτά και πως τα γόνατά του είναι λυγισμένα και ψηλότερα απ' τον πωπό του.

επιστροφή: Οδηγίες με wrap