“Όρθια” θέση (με τα πόδια μέσα) – Ring Sling

Η θέση αυτή είναι κατάλληλη για μωράκια από την πρώτη μέρα μετά τη γέννησή τους. Όταν το μωρό σου μεγαλώσει αρκετά (περίπου 3 μηνών) και δε θα χωράει πια σ' αυτή τη θέση, μπορείς να χρησιμοποιείς την "όρθια θέση με τα πόδια έξω".

1. Φόρεσε το sling σου με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται μια μεγάλη "τσέπη" μπροστά σου (η εσωτερική πλευρά θα πρέπει να ακουμπά στο στήθος σου και η εξωτερική να είναι χαλαρή).

Αν σου φαίνεται ότι το μωρό σου δεν χωράει στην τσέπη, σήκωσε τον κρίκο τραβώντας την εξωτερική πλευρά, έτσι ώστε να μεγαλώσει κι άλλο η τσέπη.

2. Έχοντας την τσέπη ανοιχτή μπροστά σου, ξέχνα για λίγο το sling σου και πάρε το μωράκι σου αγκαλιά μπροστά στο στήθος σου.

Τα ποδαράκια του μωρού σου θα είναι διπλωμένα δεξιά κι αριστερά απ' τα πλευρά του (σα βατραχάκι). Τα περισσότερα νεογέννητα βάζουν από μόνα τους τα πόδια σ' αυτή τη θέση.

3. Κρατώντας το μωρό σου με το ένα χέρι, άνοιξε με το άλλο την τσέπη του υφάσματος που έφτιαξες στο πρώτο βήμα και σήκωσε την εξωτερική πλευρά πάνω απ' την πλάτη του μωρού.

Βεβαιώσου ότι υπάρχει αρκετό ύφασμα ανάμεσα σε σένα και το μωρό (βαθιά τσέπη).

4. Αν θέλεις, μπορείς να κρατήσεις με τα χέρια σου την πάνω άκρη της εξωτερικής πλευράς και ν' αφήσεις το μωρό σου να "πέσει" με ασφάλεια στο βάθος της υφασμάτινης αγκαλιάς που του έχεις φτιάξει.

Όταν το μωράκι σου είναι μέσα και ακουμπάει η κοιλίτσα του στο στήθος σου, στήριξε με το ένα χέρι σου το βάρος του και με το άλλο χέρι τέντωσε το ύφασμα γύρω του, οδηγώντας το προς τους κρίκους. Φρόντισε να στηρίζεται το κεφάλι του από την εξωτερική πλευρά του sling.

5. Τώρα μπορείς να τραβήξεις την ουρά και να τεντώσεις το ύφασμα γύρω απ' το μωρό σου. Για να "σφίξει" η εξωτερική πλευρά του sling πρέπει να τραβήξεις τη μέσα άκρη της ουράς.

Θυμήσου ότι για λόγους ασφάλειας οι κρίκοι "κλειδώνουν" με το βάρος του μωρού. Άρα, την ώρα που τραβάς την ουρά πρέπει να υποστηρίζεις το βάρος του μωρού με το άλλο σου χέρι.

6. Όπως πάντα, είναι καλύτερα να μην τραβάς την ουρά κάθετα προς τα κάτω, αλλά με μια κυκλική κίνηση προς τα πάνω και έξω.

Το μωρό σου θα ακουμπάει κυρίως το κεφάλι του πάνω στο στήθος σου, αλλά η εξωτερική πλευρά θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον ως τον αυχένα του μωρού και να το στηρίζει.

7. Είστε έτοιμοι για βόλτες (ή για ύπνο)! Στη θέση αυτή το μωράκι σου μπορεί και να κοιμηθεί. Είναι μια θέση που ευνοεί μωράκια με παλινδρόμηση που πρέπει να παραμένουν σε όρθια στάση για κάποιο διάστημα αφού φάνε.

Αν σου φαίνεται ότι το ύφασμα δεν φτάνει αρκετά ψηλά ώστε να στηρίζει τον αυχένα του μωρού, βεβαιώσου ότι οι κρίκοι είναι στο σωστό σημείο (ακριβώς κάτω απ' τον ώμο σου). Μπορείς επίσης να κατεβάσεις λίγο χαμηλότερα την εσωτερική πλευρά της τσέπης και έτσι η εξωτερική θα μεγαλώσει!

διάβασε περισσότερα: Συχνές ερωτήσεις γι' αυτή τη θέση 

Σημείωση: Όλες οι νέες έρευνες δείχνουν πόσο υποστηρικτική είναι για την ανάπτυξη των ισχίων του μωρού η όρθια θέση με τα πόδια έξω, από την πρώτη μέρα. Παρόλο που αν έχεις τοποθετήσει σωστά το μωράκι σου, στην ουσία κάθεται στην ίδια θέση και στη μία και στην άλλη περίπτωση, δες και αυτή τη θέση, ειδικά αν έχεις οδηγία απ' τον παιδίατρο να φοράει το μωρό δύο πάνες για να παραμένουν τα ποδαράκια ανοιχτά, όπως είναι και το ζητούμενο.

διάβασε περισσότερα: Ανοιχτά πόδια στα μωράκια - Ισχία και δυσπλασία ισχίων

 

Βίντεο με νεογέννητο μωρό σε σλινγκΣ' αυτό το video (με τη Ρέα, σε ηλικία 4 εβδομάδων), φαίνεται η ίδια θέση, με τη διαφορά ότι, αντί να ανεβάσω την τσέπη γύρω απ' το μωρό, κατεβάζω το μωρό απ' τον ώμο μου στην τσέπη:

Βίντεο: Όρθια θέση με τα πόδια μέσα (1,51 MB)

 

επιστροφή: Οδηγίες με ring sling