“Ξαπλωτή” θέση (με το κεφάλι κοντά στους κρίκους)…

...για νεογέννητο μωρό στο μάρσιπο ring sling

Η θέση αυτή είναι κατάλληλη για μωράκια από την πρώτη μέρα μετά τη γέννησή τους. Μιμείται τον τρόπο που κρατάμε ένα νεογέννητο αγκαλιά και υποστηρίζει πλήρως το κεφαλάκι του μωρού. Πάντως, τα περισσότερα μωρά, από τις πρώτες κιόλας μέρες, προτιμούν τις όρθιες θέσεις σε σχέση με τις ξαπλωτές.

1. Φόρεσε το sling σου με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται μια μεγάλη "τσέπη" μπροστά σου (η εσωτερική πλευρά θα πρέπει να ακουμπά στο στήθος σου και η εξωτερική να είναι χαλαρή).

Κράτησε το μωράκι σου αγκαλιά, ψηλά στον ώμο σου, σαν να ήθελες να ρευτεί, στην αντίθετη πλευρά απ' αυτή στην οποία βρίσκονται οι κρίκοι

2. Με το ένα χέρι θα κρατάς το μωράκι σου απ' τον πωπό και τα πόδια και με το άλλο θα ανοίξεις την τσέπη κρατώντας την περίπου από το κέντρο της εξωτερικής πλευράς.

Σε λίγο θα βάλεις το μωρό σου μέσα στην τσέπη. Καθώς το μωράκι σου θα κατεβαίνει, η πλάτη του και το κεφάλι του θα έρθουν μπροστά προς τα έξω. Μην ανησυχείς, θα το κρατήσεις με την εξωτερική πλευρά της τσέπης.

3. Πιάσε με το χέρι σου τα ποδαράκια του μωρού και οδήγησέ τα μέσα στην "τσέπη" με τρόπο ώστε να ακουμπούν τα πλευρά σου. Οι πατουσίτσες του μωρού θα φτάνουν ως το πλάι της πλάτης σου. Με το άλλο χέρι θα σηκώσεις το ύφασμα της εξωτερικής πλευράς έτσι ώστε το μωράκι σου να ακουμπήσει εκεί την πλατούλα του.

Σήκωσε το ύφασμα με τρόπο ώστε να στηρίζει το κεφάλάκι του μωρού και το μωρό σου να βρεθεί καλά μέσα στην τσέπη.

4. Μην προσπαθείς να ξαπλώσεις το μωρό σου προς τους κρίκους ακόμα! Κράτα το σχεδόν κάθετα στο σώμα σου, απέναντί σου, σαν να ήθελες να το βλέπεις "πρόσωπο με πρόσωπο"!

Αν το σαγόνι του μωρού ακουμπάει στο στήθος του, σήκωσε με το χέρι σου την πλατούλα του, ξαπλώνοντας έτσι ελαφρά το κεφάλι προς τα πίσω.

5. Τώρα μπορείς να τεντώσεις το ύφασμα γύρω απ' το μωρό σου τραβώντας την εσωτερική άκρη της ουράς. Όπως τραβάς την ουρά, το κεφάλι του μωρού θα πλησιάσει τους κρίκους και θα έρθει πιο κοντά στο στήθος σου.

Θυμήσου ότι για λόγους ασφάλειας οι κρίκοι "κλειδώνουν" με το βάρος του μωρού. Άρα, την ώρα που τραβάς την ουρά πρέπει να υποστηρίζεις το βάρος του μωρού με το άλλο σου χέρι κρατώντας το στη θέση που θέλεις να μείνει.

6. Αφού σφίξεις την ουρά όσο χρειάζεται, το μωράκι σου θα έρθει μόνο του σε μια "ξαπλωτή" θέση! Το κεφάλι του θα υποστηρίζεται πολύ καλά απ' το ύφασμα, και η πλατούλα του θα είναι ίσια!

Είστε έτοιμοι για βόλτες (ή για ύπνο)! Το μωράκι σου είναι άνετα ξαπλωμένο στο sling, σαν να βρίσκεται μέσα σε μια αιώρα!

7. Η πλάτη του μωρού σου θα ακουμπά στην εξωτερική πλευρά της τσέπης και θα είναι ακόμα σχετικά "κάθετα" με τις οριζόντιες πλευρές της τσέπης σε μια σχετικά "όρθια" ή ημι-καθιστή θέση (όχι παράλληλα προς αυτές). Το μωρό σου δεν θα ξαπλώνει στο βάθος της τσέπης του sling σου. Αντίθετα τα πόδια του θα είναι πιο κοντά στο σώμα σου ενώ το κεφάλι του πιο μακριά, προς τα έξω

Σημείωση: Σε πολλά μωράκια αρέσει να κοιμούνται σ' αυτή τη θέση. Είναι επίσης μια από τις πιο εύκολες θέσεις για αρχάριους babywearers με νεογέννητα μωρά! Ωστόσο, σε πολλά μωρά δεν αρέσει η θέση αυτή, γιατί όπως είναι ξαπλωμένα και κοντά στο στήθος νιώθουν ότι θα φάνε... και αν δεν έρχεται φαϊ, δυσανασχετούν! Αν το μωρό σου είναι τέτοια περίπτωση, μην απογοητεύεσαι! Μπορείς να το ταΐσεις ξανά και να ξαναδοκιμάσεις αργότερα, ή να δοκιμάσεις την "όρθια" θέση.

Δες αναλυτικά βήμα-βήμα οδηγίες για αυτή τη θέση με βίντεο και πολλές ακόμα φωτογραφίες με νεογέννητα μωράκια ξαπλωμένα σε ring sling, στο babywearing blog, εδώ

Σημαντική σημείωση: Τα πόδια του μωρού σ' αυτή τη θέση όταν την έχεις κάνει σωστά είναι και πάλι διπλωμένα σα βατραχάκι και όχι τεντωμένα και κλειστά. Ωστόσο, αν το μωρό σου έχει προδιάθεση για δυσπλασία ισχίων, ή κάποιο θέμα σφιχτών ή χαλαρών ισχίων, ή αν έχεις οδηγίες απ' το γιατρό σου να του φοράς δύο πάνες για να μένουν τα πόδια του ανοιχτά, τότε ίσως θα ήταν προτιμότερο να αποφύγεις αυτή τη θέση και να προτιμήσεις μια όρθια θέση.

διάβασε περισσότερα: Ανοιχτά πόδια στα μωράκια - Ισχία και δυσπλασία ισχίων

Τι να προσέξεις:

Επειδή το μωράκι σου είναι νεογέννητο, πρέπει να προσέξεις να μη διπλώνει το Νεογέννητο μωρό ξαπλωμένο σε μάρσιπο αγκαλιάς slingκεφαλάκι του με τέτοιο τρόπο ώστε το σαγόνι του να ακουμπάει στο στήθος του γιατί θα δυσκολεύεται να ανασάνει άνετα. Με τη σωστή τοποθέτηση του μωρού πρέπει να υπάρχει πάντα τουλάχιστον ένα δάχτυλο απόσταση από το σαγόνι στο στήθος του.

Πρέπει επίσης να βεβαιωθείς ότι το ύφασμα δεν καλύπτει το πρόσωπο του μωρού και ότι δεν είναι πολύ "βαθειά" μέσα στην "τσέπη" του sling σου.

Την πρώτη φορά που θα βάλεις το μωράκι σου στο sling, προσπάθησε να έχει φάει και να είναι αλλαγμένο και ξεκούραστο.

Αφού φορέσεις το "αστεράκι" σου, ξεκίνα να περπατάς (σχεδόν αμέσως). Θα του αρέσει πολύ και έτσι θα συνηθίσει ευκολότερα.

Μωρό σε μάρσιπο αγκαλιάς

Μωρό ξαπλωμένο σε μάρσιππο αγκαλιάςΌταν το κεφάλι του μωρού είναι στην ίδια πλευρά με τους κρίκους, είναι στο χέρι σου να αποφασίσεις πόσο "ξαπλωμένο" ή "όρθιο" (ημι-καθιστό) θα ήθελες να είναι το μωρό σου στην αγκαλιά σου!

Αυτό εξαρτάται από το πόσο ανοιχτή έχεις την τσέπη του sling σου πριν κατεβάσεις το μωράκι σου μέσα. Μια πολύ ανοιχτή τσέπη στην αρχή, θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα μωράκι εντελώς ξαπλωμένο. Μια σχετικά πιο κλειστή τσέπη στην αρχή, θα φέρει το μωράκι σου σε μια θέση με πιο όρθια κλίση.

Αν το μωρό σου έχει παλινδρόμηση, προτίμησε καλύτερα τις όρθιες θέσεις (είτε με τα πόδια μέσα, είτε με τα πόδια έξω).

Στο παρακάτω βίντεο διανύω τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης μου, και φοράω σ' αυτή τη θέση ένα νεογέννητο μωράκι, μόλις 45 ημερών!

επιστροφή: Οδηγίες με ring sling