Στην πλάτη με παρεό (χωρίς να χρησιμοποιείς τους ώμους σου)

Η θέση αυτή είναι κατάλληλη για για μωράκια που στηρίζουν το κεφάλι τους (από 2-3 μηνών περίπου). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα παρεό ή μια πασμίνα! Αυτός ο τρόπος να φορέσεις το μωρό σου δε χρησιμοποιεί κανέναν ώμο, γι' αυτό είναι κατάλληλος για ανθρώπους με προβλήματα στους ώμους ή στο λαιμό.

Σημείωση: Στις παρακάτω φωτογραφίες είμαι ήδη 6,5 μηνών έγκυος και ο Βασίλης μου είναι 15 κιλά! Ωστόσο αυτή εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο άνετες θέσεις που χρησιμοποιώ για να φοράω το μωρό μου!

1. Φορέστε το παρεό γύρω απ' τη μέση σας, όπως ένας άντρας θα φορούσε μια πετσέτα βγαίνοντας απ' το μπάνιο (ή στηρίξτε το χαλαρά στο παντελόνι σας) και κρατήστε το μωρό σας στο πλάι.

2. Γυρίστε προσεκτικά το μωρό σας στην πλάτη σας, περνώντας το χέρι σας πάνω απ' το κεφάλι του και στηρίζοντάς το.

3. Σκύβοντας μπροστά, φέρτε το μωρό σας στο κέντρο της πλάτης σας. (Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το μωρό στην πλάτη σας με όποιον τρόπο σας βολεύει καλύτερα).

4. Πάρτε το παρεό και απλώστε το πάνω απ' το μωρό σας ώστε να το σκεπάζει από τις μασχάλες ως τα πόδια του.

5. Κρατήστε τις πάνω άκρες του παρεό σας σφιχτά και τεντώστε τις κάτω απ' τα χέρια σας προς το έδαφος, αγκαλιάζοντας σφιχτά το μωρό σας ώστε να ακουμπά καλά στην πλάτη σας.

6. Φέρτε τη μια άκρη, καλά τεντωμένη στην αντίθετη μασχάλη σας και στηρίξτε την εκεί κλείνοντας το χέρι σας.

7. Στη συνέχεια φέρτε την άλλη άκρη του παρεό σας προς την αντίθετη πλευρά, πάνω απ' την πρώτη άκρη που στηρίζεται ακόμα κάτω απ' τη μασχάλη σας.

8. Τυλίξτε σφιχτά και τις δύο άκρες μαζί σε ρολό σε όλο το μήκος μπροστά στο στήθος σας (από τη μια μασχάλη ως την άκρη).

9. Αυτό θα πρέπει να γίνει αρκετές φορές ώστε να βεβαιωθείτε ότι είναι σφιχτά κρατημένες και οι δύο άκρες γύρω σας.

10. Τεντώστε καλά το παρεό στην πλάτη του μωρού σας και φέρτε το κάτω απ' τον πωπό του. Προσοχή, αρκετό ύφασμα πρέπει να φτάνει κάτω απ' τον πωπό του παιδιού, αν το παρεό σας (ή η πασμίνα που χρησιμοποιείτε) είναι πολύ στενό, δεν είναι κατάλληλο γι' αυτή τη θέση.

11. Συνεχίστε να το κρατάτε καλά τεντωμένο και φέρτε τις δύο άκρες μπροστά σας. Ξεχωρίστε τις άκρες ώστε να πάρουν τη μορφή "σχοινιού" και δέστε έναν κόμπο σφιχτά στην κοιλιά σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να τις στρίψετε μια-δυο φορές μεταξύ τους και να τις γυρίσετε κάτω απ' το ύφασμα. Η πίεση από το βάρος του μωρού στην πλάτη σας είναι αρκετή για να τις κρατήσει με ασφάλεια εκεί.

12. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας "κάθεται" στην πλάτη σας, ότι δηλαδή τα πόδια του είναι ανοιχτά γύρω σας και ο πωπός του είναι τουλάχιστον στο ίδιο ύψος με τα γόνατά του, ή χαμηλότερα.

13.  Πρόκειται για μια πολύ άνετη θέση, τόσο για το μωρό σας όσο και για σας!
Όπως βλέπετε, δεν υπάρχει καθόλου πίεση στους ώμους ή στο λαιμό σας, γι' αυτό αυτός ο τρόπος προτείνεται για ανθρώπους με ευαισθησία στα σημεία αυτά.

Σημείωση: Στις φωτογραφίες αυτές, λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης, έχω δέσει το ύφασμα πάνω απ' τον όγκο της κοιλιάς μου, ακριβώς κάτω απ' το στήθος μου, γι' αυτό και ο Βασίλης δείχνει να "κρέμεται". Δεν είναι έτσι! Εσείς άλλωστε, θα δέσετε το ύφασμα οριζόντια μπροστά στην κοιλιά σας (βλ. και το παρακάτω video).

Δες το στο παρακάτω αναλυτικό βίντεο με οδηγίες, για το πώς να φορέσεις το μωρό σου με παρεό, αλλά και με μια πετσέτα θαλάσσης:

  • Τις παραπάνω οδηγίες μπορείς να δεις και σ' αυτό το βίντεο:

Βίντεο: Στην πλάτη με παρεό, χωρίς στήριξη στους ώμους (9,92 MB)

 

επιστροφή: Οδηγίες για αυτοσχέδιους μάρσιπους