“Ξαπλωτή θέση” με παρεό

Η θέση αυτή είναι κατάλληλη για νεογέννητα μωράκια.

Σημείωση: Έφτιαξα τις παρακάτω φωτογραφίες όταν ήμουν 7 μηνών έγκυος. Ο Βασίλης μου ήταν τότε 16 μηνών, ήδη πολύ μεγάλος γι' αυτή τη θέση! Χρησιμοποιώ μια ειδική κούκλα-μοντέλο για τις οδηγίες! 

1. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα παρεό ή μια φαρδιά εσάρπα ή μια πασμίνα. Προτίμησε υφάσματα που "αναπνέουν".

2. Πρώτα πρέπει να "μετρήσεις" πού πρέπει να κάνεις τον κόμπο στο παρεό σου! Άπλωσε το παρεό σου στον ώμο σου (αν είναι πολύ φαρδύ δίπλωσέ το στη μέση, με το άνοιγμα προς το λαιμό σου).

3. Κράτησε το μωρό σου στον ώμο σου (σαν να θέλεις να ρευτεί) και "σκέπασέ" το με το παρεό σου διαγώνια.

4. Δέσε έναν κόμπο πάνω απ' το γοφό σου (στην αντίθετη πλευρά απ' αυτή που κρατάς το μωρό σου) περίπου στο ύψος του αφαλού σου.

5. Στηρίζοντας πάντα το μωρό σου στον ώμο σου, μετακίνησε το παρεό γύρω απ' το σώμα σου (και πάνω απ' το μωρό σου) ώστε να φέρεις τον κόμπο κάτω απ' τον ώμο σου (εναλλακτικά, πίσω απ' την πλάτη σου αν αυτό σε βολεύει καλύτερα).

6. Τώρα έχεις ένα "pouch" στα μέτρα σου!
(Σ΄αυτή τη φωτογραφία έχω αφήσει το "μωρό", μόνο και μόνο για να φαίνεται καλύτερα το "αυτοσχέδιο pouch"! Μπορείς να συνεχίσεις στα επόμενα βήματα χωρίς να χρειαστεί ν' αφήσεις το μωράκι σου!)

7. Μπορείς τώρα να τοποθετήσεις το μωρό σου μέσα στο "pouch" ("τσέπη") που δημιουργήθηκε. Κράτησέ το αγκαλιά (με το κεφάλι προς τον κόμπο)...

8. ... και βάλε το μωράκι σου μέσα στην "τσέπη" που έχεις μπροστά σου, προσέχοντας να υπάρχει αρκετό ύφασμα και από τις δύο πλευρές (και ανάμεσα σε σένα και το μωρό αλλά και γύρω από το μωρό προς την έξω πλευρά).

9. Φρόντισε να στηρίξεις το κεφάλι του σωστά αν είναι νεογέννητο και να υπάρχει τουλάχιστον ένα δάχτυλο απόσταση ανάμεσα στο σαγόνι και στο στήθος του! Πρόσεξε επίσης να μην καλύπτεται το πρόσωπό του από το ύφασμα του παρεό σου!

10. Είστε έτοιμοι για βόλτες! Το μωρό σου είναι σε μια πολύ άνετη και ασφαλή θέση και δεν χρειάστηκες τίποτα πολύπλοκο για να το φορέσεις!

Σημαντική σημείωση: Τα πόδια του μωρού σ' αυτή τη θέση όταν την έχεις κάνει σωστά είναι και πάλι διπλωμένα σα βατραχάκι και όχι τεντωμένα και κλειστά. Ωστόσο, αν το μωρό σου έχει προδιάθεση για δυσπλασία ισχίων, ή κάποιο θέμα σφιχτών ή χαλαρών ισχίων, ή αν έχεις οδηγίες απ' το γιατρό σου να του φοράς δύο πάνες για να μένουν τα πόδια του ανοιχτά, τότε ίσως θα ήταν προτιμότερο να αποφύγεις αυτή τη θέση και να προτιμήσεις μια όρθια θέση.

διάβασε περισσότερα: Ανοιχτά πόδια στα μωράκια - Ισχία και δυσπλασία ισχίων

επιστροφή: Οδηγίες για αυτοσχέδιους μάρσιπους